Stanje lokalnih vodovoda u Gornjem Vakufu-Uskoplju

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Pred gornjovakufskim vijećnicima se, tokom posljednje sjednice Općinskog vijeća, našla informacija o stanju u snabdjevanju vodom na području općine Gornji Vakuf-Uskoplje, odnosno vodosnabdjevanju s lokalnih vodovoda i ispravnosti vode koju stanovništvo pojedinih mjesnih zajednica koristi u domaćinstvu.

 

S tim u vezi, doneseni su određeni zaključci koji bi se, s ciljem poboljšanja trenutne situacije u toj oblasti, trebali realizovati u narednom periodu.

Kontrola ispravnosti vode vrši se svaki mjesec najmanje jedanput. Uzorci vode uzimaju se s najmanje četiri različita mjesta, a analizu njene ispravnosti za piće vrši Zavod za javno zdravsto Livno. Svi analizirani uzorci s gradskog vodovoda u 2018.bili su ispravni, navedeno je, između ostalog u informaciji iz JKP “Vodovod i kanalizacija”, koja se našla prošle sedmice na dnevnom redu sjednice Općinskog vijeća.

Problem predstavljaju lokalni vodovodi koji nisu pod kontrolom pomenutog preduzeća. Naime, mikrobiološka i fizičko-hemijska analiza vode s 24 mjesta u devet mjesnih zajednica, koju su uradili “Dom zdravlja” i Zavod za javno zdravstvo SBK-a, potvrdila je da su uzorci sa sedam mjesta u potpunosti zdravstveno ispravni, dok uzorci uzeti na preostalih sedamnaest  mjesta ne zadovoljavaju u potpunosti propisane uslove zdravstvene ispravnosti vode za piće, stoji u informaciji Službe za lokalni razvoj i stambeno-komunalne poslove koja je, također, prezentirana na sjednici  Vijeća. Zbog toga se pitanje vodosnabdjevanja i našlo pred vijećnicima Gornjeg Vakufa-Uskoplja, kaže načelnik Sead Čaušević.

-Općina Gornji Vakuf-Uskoplje je osigurala sredstva za analizu vode iz vodovoda, koji nisu u nadležnosti javnog komunalnog preduzeća. O dobijenim rezultatima već se razgovaralo na sastanku predstavnika lokalne zajednice, mjesnih područja u kojima je vršena mikrobiološka i fizičko-hemijska analiza vode, i Epidemiološke službe “Doma zdravlja” – kazao je načelnik toga grada Sead Čaušević. Dodaje da su, tom prilikom, doneseni određeni zaključci koje bi trebalo realizovati u narednom periodu, s ciljem poboljšanja ispravnosti i kvalitete vode koju stanovništvo nekih dijelova grada koristi s mjesnih vodovoda.

-Jedino ispravno i zakonsko rješenje je da se svi veći mjesni vodovodi na teritoriji općine predaju na upravljanje i korištenje preduzeću „Vodovod i kanalizacija“, kako bi se osigurale dovoljne količine i odgovarajući kvalitet vode za piće, tesanacija postojećih vodnih objekata – naglasio je Čaušević.

Također, mjesne zajednice koje su vlasnici vodnih objekata, dužne su samostalno, ili uz tehničku pomoć JKP „Vodovod i kanalizacija“ u narednom periodu provoditi neophodne mjere, kako bi se popravilo stanje vode u lokalnim vodovodima.