Štrajk upozorenja obilježio početak školske godine u SBK

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

 U Federaciji BiH nova školska 2017/2018. godina počela je danas. Prvi dan nastave u Srednjebosanskom te Unsko-sanskom kantonu počeo je štrajkom upozorenja. Štrajk je organizovan i u svim osnovnim i srednjim školama na području naše općine.

Prvi dan nove školske godine u SBK-u pa i u bugojankim osnovnim i srednjim školama obilježio je štrajk prosvjetnih radnika. Četiri sindikata obrazovanja koja djeluju na području kantona, danas su organizovali ranije najavljivani štrajk upozorenja.Sindikat osnovnog i srednjeg obrazovanja kantona, ovim žele krenuti pažnju javnosti na teško stanje u obrazovanju . Osnovni razlog je nepotpisivanje Kolektivnog ugovora te sindikat želi da skene još jednom pažnju na indolentno ponašanje Kantonalne vlade spram zaposlenih školstvu, istakao je Abdulah Serezlija, potpredsjednik SSVOONK BIH i ujedno član pregovaračkog tima Sindikata s Vladom.

Štrajk je sproveden danas i u osnovnim školama.Iako su ispunjeni svi uslovi Vlada SBK još nikad nije sa potpisala Kolektivni ugovor sa zaposlenim u srednjim i osnovnim školama, tako da je još na snazi stari Kolektivni ugovor koji je u suprotnostima sa važećim Zakonom o radu, kazao je sindikalni povjerenik u Prvoj OŠ Bugojno Sead Tanković.

S druge strane, učenici se nisu previše zamarali štrajkom, za njih je ovo prvi dan nove školske godine kojem se, barem većina raduje jer su ponovo sa svojim vršnjacima.