STŠ Bugojno organizovala aktivnosti u sklopu projekta “Obrazovanje za mir“

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Članovi Vijeće učenika STŠ u saradnji s učenicima bugojanske Gimnazije u ponedjeljak su, u sklopu projekta „Obrazovanje za mir“, organizirali  niz zanimljivih sadržaja.

Upriličena je izložba učeničkih radova pod nazivom „Bugojno moje“, radionica i predavanje, te obilazak grada i posjeta sakralnim objektima.

– U sklopu projekta “Obrazovanje za mir”, kojeg implementira Helsinški komitet za ljudska prava, članovi Vijeća učenika naše škole nedavno su učestvovali u „Putujućoj školi mira“ u Vitezu. Aktivnosti koje smo danas organizovali nastavak su  pomenutog projekta – istakla je prof.Tidža Čaušević, koordinatorica Vijeća učenika STŠ Bugojno. Predavanje i radionicu održao je Kenan Hodžić, sekretar Odbora za medjureligijsku saradnju u Zenici.

-Veoma je značajno što je Helsinški komitet za ljudska prava pokrenuo jedan ovakav projekat, a ja sam zadovoljan kako se realizira na terenu. Nadam se da ćemo nakon ovih aktivnosti imati još više mladih mirovnjaka koji će širiti mir u svojoj lokalnoj zajednici- rekao je Hodžić.

Učesnici su prošetali kroz grda i tom prilikom posjetili crkvu Sv. Ante Padovanskog i džamiju Princeze Dževhere. Ovom prilikom upoznati su s arhitekturom ovih sakralnih objekata, ali i s temeljnim postulatima i tradicijom katoličke i islamske vjere.