Sumiraju se rezultati općinskog konkursa za poljoprivredne poticaje

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Uz redovne aktivnosti, koje se uobičajeno provode pred kraj kalendarske godine, u Službi za poljoprivredu sumiraju rezultate nedavno završenog konkursa, koji je raspisala Općina Bugojno za poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji.

Aplikacije su se primale sve do prije nekoliko dana, a aktivnosti vezane za formiranje konačnog spiska korisnika ovih poticaja, trebale bi biti završene do početka naredne godine. 

Članovi općinske Komisije za poljoprivredu ovih dana obilaze teren kako bi se uvjerili da su podaci navedeni u prijavama zainteresovanih aplikanata tačni, odnosno da li oni, na osnovu objavljenih kriterija, ispunjavaju sve uslove za dobijanje poticaja.

Kako nam je rekao predsjednik ove komisije dipl. ing. poljoprivrede Šefik Abazović, na konkurs za poticaje u poljoprivredi pristiglo je oko 800 aplikacija poljoprivrednih proizvođača.

-Konkursom smo obuhvatili sve vrste poljoprivredne proizvodnje, prije svega animalnu i biljnu proizvodnju. Također, veliki broj aplikacija odnosio se na nabavku neophodne poljoprivredne opreme, sistema za navodnjavanje u malinjacima, malih motokultivatora, freza, prskalica i ostalih traktorskih priključaka. Pedeset posto sredstava otići će za tu stavku, rekao je Abazović.

Po njegovim riječima, u proces dodjele poticaja uvedene su i određene novine, čijom primjenom će se dodatno unaprijediti poljoprivredna proizvodnja na području Bugojna.

-Mi smo ove godine predvidjeli sredstva za ljude koji su se obratili za pomoć zbog toga što im je npr.  uginula stoka. Kroz određene projekte pokušat ćemo, također, pomoći poljoprivrednicima koji prave štalu, žele kupiti osnovno stado ili nabaviti sistem za navodnjavanje parcela, rekao je.

Općina Bugojno je, ističe naš sagovornik, među rijetkima u Federaciji BiH koja kroz poticaje daje podršku poljoprivrednim proizvođačima, nastojeći na taj način proširiti proizvodnju od koje danas živi veliki broj porodica.

-Za poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji na lokalnom nivou u 2015. godini planirano je da se izdvoji oko 250.000 KM, što je za 10-15 posto više sredstava u odnosu na godinu ranije. Imam informaciju da bi u Nacrtu budžeta za 2016. godinu taj iznos mogao biti i veći, naglasio je Abazović.