Sutra počinje rušenje starog Vrbaskog mosta, za saobraćaj u funkciji improvizirani most u blizini

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Pripremni radovi za izgradnju novog mosta na Vrbas su okončani, i od danas je saobraćaj za teretna vozila preusmjeren na pravac Bugojno-Donji Vakuf-Travnik, dok putnička vozila saobraćaju preko improviziranog mosta sagradjenog u neposrednoj blizini. Mjesto izvodjenja radova danas je posjetio načelnik Hasan Ajkunić , v.d. direktorom JP za stambeno komunalne djelatnosti i lokalne puteve Adis Mašić i predsjednici MZ-a Vrbas 1 i 2, Edina Čardžić i Muradif Bušatlić.

Stari Vrbaski most sagradjen početkom šezdesetih godina se od sutra ruši, a na njegovom mjestu bit će izgradjen novi, savremeni most.

Pripremni radovi, koji su počeli prije mjesec dana, su završeni i od jutros je zatvoren za saobraćaj.

-Izvodjač radova je firma Hering iz Širokog Brijega, a investitor projekta je JP Ceste F BIH. Dužina novog mosta bit će 60 m, a širina 9,20 m. Most će imati i dvije pješačke staze što će doprinijeti sigurnosti pješaka na ovom dijelu saobraćajnice. Vrijednost projekta je oko 950 hiljada KM- kazao je Adis Mašić, v.d.direktora JP za stambeno komunalne djelatnosti i lokalne puteve. Naglasio je kako je s lokalnog nivoa uloženo mnogo truda kako bi počela realizacija ovog značajnog infrastrukturnog projekta, a posebno istakao zalaganje potpredsjednice F BiH Melike Mahmutbegović.

Radost zbog izgradnje novog mosta iskazali su mještani i predsjednici MZ Vrbas 1 i 2,Edina Čardžić i Muradif Bušatlić. Naglasili su kako su se u posljednje vrijeme često dogadjale saobraćajne nezgode, te da će izgradnja većeg mosta doprinijet sigurnosti, posebno pješaka na ovoj putnoj komunikaciji.

88 godišnji Mehmed Imamović, najstariji mještanin MZ Vrbas 1, sjeća se kada je obale rijeke Vrbas povezivao drveni most, sjeća se, kao i Mustafa Ugarak , općinski vijećnik i predsjednik MZ Vesela, izgradnje sadašnjeg mosta. Podsjetili su kako je njegova gradnja počela 1964.godine, te da će novi most na rijeci Vrbas biti od posebnog značaja za Bugojno, ali i BiH.

-Ovom prilikom želim da se zahvalim svima koji su pomogli realizaciju ovog značajnog infrastrukturnog projekta, ali i svim mještanima koji su svojom susretljivošću olakšali izvodjenje radova – kazao je načelnik Hasan Ajkunić. Podsjetio je na značaj Vrbaskog mosta u proteklim decenijama,te naglasio kako će novi most omogućiti bolju putnu komunikaciju i sigurnost u saobraćaju.

-Izgradnja novog mosta na Vrbasu je preduslov da završimo obilaznicu Bugojno-Novi Travnik. Svi sa lokalnog pa do viših nivoa vlasti se trebamo angažirati kako bi naredne godine dobili ovu važnu putnu komunikaciju-kazao je načelnik Ajkunić.

Rušenje starog mosta na Vrbas, koji je više od pola stoljeća spajao obale i ljude, počinje sutra kako bi na njegovom mjestu nikao novi, savremeni i za saobraćaj sigurniji most.

353637383940414243444546