Sutra u Bugojnu okrugli sto „Pristupačno okruženje za osobe s invaliditetom”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

U Kristalnoj sali Općine Bugojno sutra će, s početkom u 13 sati, biti održan okrugli sto o temi: „Pristupačno okruženje za osobe s invaliditetom”.

 

Ovim će biti nastavljene aktivnosti na stvaranju uslova za izgradnju zajednice jednakih mogućnosti za osobe s invaliditetom.

U radu okruglog stola trebali bi učestvovati predstavnici nadležnih ministarstava, lokalne vlasti, javnih ustanova, medija, privatnog i civilnog sektora, odnosno svih onih koji mogu dati doprinos u procesu stvaranja pristupačne sredine za osobe s invaliditetom.

Okrugli sto se realizuje u sklopu programa “Jednakost za sve – Koalicija civilnog društva u borbi protiv diskriminacije”, kroz Program grantova u okviru kojeg Udruženje “Leptir” iz našeg grada provodi projekt “Govorimo o zajednici jednakih mogućnosti”.

Projekt finansiraju USAID i Fond otvoreno društvo BiH.

Nakon pozdravnih riječi načelnika Bugojna Hasana Ajkunića i predsjedavajućeg Općinskog vijeća Igora Vrljića, o pomenutom projektu i spuštanju politike u oblasti invalidnosti na lokalni nivo kroz realizaciju Lokalnih akcionih planova govorit će moderatorica okruglog stola i predsjednica Udruženja “Leptir” Biserka Božić.

Predsjednik Koordinacionog odbora Koalicije osoba s invaliditetom Federacije BiH Fikret Zuko ukazat će na značaj informacijske pristupačnosti za slijepe i slabovidne osobe.

Jedan od učesnika skupa bit će izvršni direktor Udruženja gluhih i nagluhih Bugojno Ibrahim Čorić, koji će govoriti o važnosti komunikacijske pristupačnosti za gluhe i nagluhe osobe, odnosno o tome šta je do sada urađeno po tom pitanju, i šta bi trebalo da se uradi kako bi se život ove kategorije učinio što kvalitetnijim.

Predsjednik Udruženja RVI Bugojno Sabahudin Velić će u svom obraćanju potencirati značaj fizičke pristupačnosti za osobe umanjene pokretljivosti, dok će savjetnik federalnog ministra prostornog uređenja Zdenko Antunović pojasniti nadležnosti, zakonsku regulativu, inspekcijski nadzor, kao i preporuke za uspostavljanje mehanizama u poštivanju standarda pristupačnosti javnim objektima i površinama.

Na kraju, učesnici okruglog stola definisat će zajedničke zaključke, koje će proslijediti na sve relevantne adrese.