Sutra završna svečanost „Dana Ajvatovice“

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U nedjelju, 29. maja, u Pruscu će biti upriličena završnica ovogodišnjih 506. Dana Ajvatovice.Centralnom događaju obilježavanja ove velike vjerske, kulturne i sportske manifestacije prethodit će nekoliko značajnih događaja.

 

Sportsko-ribolovno društvo „Vrbas“ iz Donjeg Vakufa organizovat će danas u 10 sati Kup SBK-a u Fly-fishingu na području ribolovnog revira u centralnoj gradskoj zoni. Sat kasnije, u prostorijama Turističko-sportsko-rekreacionog centra „Karalinka“ Centar za dijalog Vesatijja upriličit će prezentaciju naučno-istraživačkog rada „Vrijednosti i vrijednosne orjentacije mladih u BiH“.

U Oborcima, odnosno u Šeherdžiku, u 12 sati bit će organizovan doček konjanika, a u Sultan Sulejmanovoj džamiji klanjan podne-namaz. U 14 sati u Kopčiću je najavljeno održavanje Rafting-regate, a u Donjem Vakufu, u 16 sati, defile konjanika, izviđača i Orkestra Mehteran, te članova Hora Semazin.

Konjanici bi u Prusac trebali doći u 17.30 gdje će, kao i ranijih godina, biti organizovan njihov doček od strane mještana Prusca i brojnih gostiju, koji ovih dana borave u ovom naselju, Donjem Vakufu i BiH.

Revijalnu nogometnu utakmicu veterana SBK-a i Kantona Sarajevo svi zainteresovani mogu pogledati u Donjem Vakufu u subotu u 18 sati. Na lokaciji Srta u Pruscu, u Džamiji Hasana Kafije Pruščaka u 20.25 sati bit će klanjan akšam-namaz, nakon čega je planiran prigodan vjerski program, Mevlud i predavanje, te klanjanje jacije-namaza.

Centralna svečanost ovogodišnje „Ajvatovice“, koja će se održati sutra u Pruscu, počet će, kao i uvijek do sada, prolaskom konjanika ispred Handan-agine džamije u osam sati.

Pola sata kasnije, bit će organizovana prozivka bajraka, a potom i polazak vjernika prema najvećem muslimanskom dovištu u Evropi – Ajvatovici.

Očekuje se da će se put Ajvaz-dedine stijene, gdje će tradicionalno biti proučena sura „Feth“ i dova, i ove godine uputiti hiljade hodočasnika iz naše zemlje i inostranstva.

Svečani program bit će upriličen na platou Ajvatovice, gdje je planirano obraćanje reisu-l-uleme IZ-e u BiH Huseina ef. Kavazovića i travničkog muftije Ahmeda ef. Adilovića.

Manifestacija će završiti u 13 sati klanjanjem podne-namaza na Ajvatovici i, u isto vrijeme, programom za žene, koji će biti upriličen u Džamiji Hasana Kafije Pruščaka na Srtu u Pruscu.

Tradicija “Ajvatovice” stara je više od pet stoljeća. Legenda kaže da je čuveni prusački alim Ajvaz-dedo klanjao četrdeset sabah-namaza, moleći Allaha dž.š. da stanovnicima Prusca podari vodu. Klanjajući je zaspao i usnio kako su se sudarila dva bijela ovna. Od siline tog sudara stijena je raspukla. Probudio se kraj raspukle stijene iz koje se pojavila voda. Od tada, muslimani iz cijelog svijeta dolaze u Prusac i čuvaju od zaborava uspomenu na Ajvaz-dedinu molitvu.