Sve više pacijenata sa simptomima sezonske gripe

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Zbog izuzetno niskih temperatura koje su zahvatile region, sezonska gripa se ove godine pojavila nešto ranije kako u zemljama okruženja, tako i u BiH.

Broj pacijenata koji se u ovdašnju zdravstvenu ustanovu javljaju sa simptomima gripe uduplao se od početka nove godine do danas, saznajemo od dr.Nijaza Islamovića, šefa Hitne službe JU Dom zdravlja Bugojno.

-Ove godine u epidemijskom obliku javlja se sezonska gripa H3N2. Od gripe obolijevaju kako djeca, tako i starije osobe, a jedan od prvih simptoma je visoka temperatura iznad 38 stepeni. Uz visoku temperaturu koja počinje naglo i traje tri-četiri dana, pacijent osjećaju bolove u mišićima i kostima, javlja se kašalj, curenje iz nosa i opšta slabost – pojasnio je dr.Islamović.

Kod ovog virusnog oboljenja preporučuje se mirovanje kod kuće, uzimanje lijekova za snižavanje temperature, kao i sredstava protiv bolova, kašlja i curenja iz nosa. Pacijent treba da uzima što veće količine toplih napitaka i vitamina.

-Ako temperatura traje duže od pet dana pacijent se treba javi ljekaru, zbog mogućih komplikacija. Veoma česte komplikacije su upale pluća i gornjih dišnih puteva, ali i, nešto rijedje, upale srčanog mišića i srčane ovojnice, te neka neurološka oboljenja – pojasnio je dr. Nijaz Islamović.

U cilju prevencije sezonske gripe i drugih virusnih oboljenja ljekari preporučuju jačanje imuniteta, uzimanjem vitamina, unos veće količine tečnosti, kao i izbjegavanje zatvorenih prostora u kojima boravi veliki broj ljudi.

1718192021