Sve više pacijenata sa simptomima sezonske gripe

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Zbog izuzetno niskih temperatura koje su zahvatile region, sezonska gripa se ove godine pojavila nešto ranije kako u zemljama okruženja, tako i u BiH.

Broj pacijenata koji se u ovdašnju zdravstvenu ustanovu javljaju sa simptomima gripe uduplao se od početka nove godine do danas, saznajemo od dr.Nijaza Islamovića, šefa Hitne službe JU Dom zdravlja Bugojno.

-Ove godine u epidemijskom obliku javlja se sezonska gripa H3N2. Od gripe obolijevaju kako djeca, tako i starije osobe, a jedan od prvih simptoma je visoka temperatura iznad 38 stepeni. Uz visoku temperaturu koja počinje naglo i traje tri-četiri dana, pacijent osjećaju bolove u mišićima i kostima, javlja se kašalj, curenje iz nosa i opšta slabost – pojasnio je dr.Islamović.

Kod ovog virusnog oboljenja preporučuje se mirovanje kod kuće, uzimanje lijekova za snižavanje temperature, kao i sredstava protiv bolova, kašlja i curenja iz nosa. Pacijent treba da uzima što veće količine toplih napitaka i vitamina.

-Ako temperatura traje duže od pet dana pacijent se treba javi ljekaru, zbog mogućih komplikacija. Veoma česte komplikacije su upale pluća i gornjih dišnih puteva, ali i, nešto rijedje, upale srčanog mišića i srčane ovojnice, te neka neurološka oboljenja – pojasnio je dr. Nijaz Islamović.

U cilju prevencije sezonske gripe i drugih virusnih oboljenja ljekari preporučuju jačanje imuniteta, uzimanjem vitamina, unos veće količine tečnosti, kao i izbjegavanje zatvorenih prostora u kojima boravi veliki broj ljudi.