Svečana akademija u povodu Dana državnosti BiH

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Kristalnoj sali općine Bugojno održana je Svečana akademija u povodu 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Akademija je počela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, nakon čega je prisutnima Dan državnosti naše zemlje čestitao zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Salih Gurbeta.

-U danima kada zločinci bivaju osuđeni na doživotnu robiju , jer im je cilj bio uništiti ovu zemlju, sa još većom vjerom moramo živjeti za bolje sutra naše domovine. Tolerancija i zajednički život su jedini ispravan put za sve nas i, danas su nam potrebniji nego ikada do sada – poručio je Gurbeta.

Naglasivši da naša zemlja nema vremena za povratak u prošlost, predsjedavajući OV Bugojno Igor Vrljić je posebno potcrtao : – Jesmo li toliko slijepi da ne vidimo da nam se društvo raspada. Nalazimo se u teškom vremenu, na raskrsnici istočnih i zapadnih puteva i prekretnici koja će odrediti budućnost naše zemlje. Naša djeca zaslužuju da žive u normalnoj, funkcionalnoj, pravednoj i prosperitetnoj zemlji, ali to nećemo doživjeti ako hitno ne trgnemo i ne krenemo zajedničkim snagama naprijed. Ne trebamo očekivato da će iko sa Istoka i Zapada riješiti naš problem, nego to moramo učiniti mi sami. Ponašajmo se u skladu s vremenom u kojem živimo i provodimo politiku budućnosti, a ne prošlosti – zaključio je Vrljić.

O značaju obilježavanja 25. novembra Dana državnosti BiH govorio je i načelnik općine Hasan Ajkunić. Posebno je naglasio da sve ono što je bilo dobro u prošlosti valja prenijeti na budućnost.

-Naša težnja je da svi budemo jednaki u pravima. U prošlosti su postojale ozbiljne težnje mnogih da se Bosna podijeli. Međutim, niko to nije mogao učiniti, uvijek je bilo više patriota koji nisu dali da se ona podijeli. Obilježavanjem ovog velikog dana, mi branimo našu državu. Mi jesmo mala država, ali smo uvijek bili primjer drugim državama, da narodi u BiH stoljećima žive zajedno i da će živjeti tako i stoljećima – poručio je načelnik Ajkunić, koji je pozvao sve prisutne da se oda počast nedavno preminulom dr. Mustafi Strukaru, bivšem načelniku općine Bugojno.

U kulturno- zabavnom dijelu programa nastupili su učenici i nastavnici Osnovne muzičke škole Bugojno, članice Vokalnog ansambla Bugojno, Gradski hor Bugojno, VA HKD Napredak, članovi Teatra „Fedra“ i Tamburaški sastav „Zlatne žice“ HKD Napredak.