Svečana sjednica Općinskog vijeća održana u povodu Dana Općine Bugojno

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Svečana sjednica Općinskog vijeća ,upriličena u povodu Dana Općine Bugojno, održna je u prisustvu predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, vjerskog i kulturnog života grada, te gostiju.

Nakon intoniranja himne, upriličena je premijera spota „Bugojno moje“ koji je kao poklon gradu pripremila RTV Bugojno.

Čestitku prisutnima i svojim sugradjanima uputila je potpredsjednica F BiH Melika Mahmutbegović, koja je u svom obraćanju istakla kako je zadovoljna što je imala priliku podjeliti radost današnje svečanosti u povodu Dana Općine.

– Ovom prilikom želim da čestitam na dosadsašnjem uspjehu svim vjećnicima koji su radili skupa s načelnikom, i vidnom uspjehu koji su postigli na ekonomskom i drugom planu. Mi smo Bugojanci svi osjetljivi na Bugojno. Svi ga volimo, ali ono što je objektivno i što svi moramo priznati je da Bugojno raspolaže prirodnim potencijalima, prirodnim ljepotama, turističkim mogućnositma, privrednim i poljoprivrednim potencijalima, ali nadasve raspolaže vrijednimi i uspješnim ljudima, to je naš najveći resurs. Sve ove kapacitete moramo maksimalno iskoristiti na stvaranju uspješnijeg i boljeg Bugojna, ambijenta u kojem će se svaki građanin osjećati ugodno – naglasila je potpredsjednica Mahmutbegović.

Izmedju ostalog je naglasila:

-Obavezujemi sebe, i sve predstavnike izvršne i izakonodavne vlasti da učine dodatne napore u razvoj privrede, poljorpivrede, turizma. Najviše moramo ulagati u mlade, obrazovanje i ljudkse resurs, jer je to naše najveće bogatstvo. U nadi da ćemo naredne godine Dan općine obilježavati u jednom boljem poslovnom ambijentu, ja svim građanima želim čestitati Dan općine – kazala je potpredsjednica F BiH Melika Mahmutbegović.

Čestitku svim gradjanima u povodu Dana Općine Bugojno uputio je načelnik Hasan Ajkunić. Zahvalio je svima koji su učestvovali u kulturnim, sportskim i drugim manifestacijama u povodu obilježavnja ovog značajnog datuma za naš grad.

– Bugojno je grad tolerancije, suživota svih koji ovdije žive, Bošnjaka, Srba , Hrvata, i drugih.  Ako je grad svih nas, hajdemo ga svi graditi. Dragi moji prijatelji, pred nama je jedna velika zadaća s kojom smo se uhvatili u koštac. Želimo da promijenimo ponašanje kroz ekonomske, privredne tokove i druge pozitivne procese u našem gradu. Pozvam sve da se uključe i zajendičkim snagama rade na dobrobit grada i svih koji u njemu žive – rekao je načelnik Ajkunić. 

Čestititke gradjanima uputili su i predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća, Igor Vrljić i Salih Gurbeta.

-Vjerujem da ćemo uspjeti zajedničkim snagama izgraditi bolje, kvalitetnije i prosperitetnije Bugojno i da ćemo naredne godine ovaj rođendan proslaviti sa manjim brojem nezaposlenih i nekako sretniji, zdraviji i veseliji. Sretan Dan općine- rekao je predsjedavajući Vrljić.

–Svjedoci smo teških vremena, ali bez obzira na sve želim vjerovati da svi zajedno imamo snage usmjeriti naše Bugojno kroz nove investicije, zapošljavanja, obrazovanje, sportske uspjehe te druge segmente. Ja sam uvjeren da OV-će zajedno s našim načelnikom i višim nivoima vlasti ima snage za nove korake. Ovim putem svim svojim sugrađanima želim čestitati 20. maj – Dan općine Bugojno, uz želju da ih dočekaju još puno u zdravlju i međusobnom razumijevanju – rekao je Salih Gurebeta, zamjenik predsjedavajućeg OV Bugojno.

Ovom prilikom uručeni su i pokloni, snimak spota „Bugojno moje“, a prenesene su i čestitke u povodu Dana Općine koje su uputili Savez gradova i općina F BIH, OO SDA Bugojno i RTV Bugojno.

Svečenost su svojim programom uveličali učenici OMŠ Bugojno, članovi Tetara Fedra, Voklani ansambl Bugojno, Ženski vokalni ansambla HKD Napredak-Podružnica Bugojno, Tamburaški sastav „Zlatne žice“ i Gradski hor Bugojno.

Podsjetimo 20.maj obilježava se od 2008.godine, kada je Općinsko vijeće, na sjednici održanoj 19.maja donijelo, Odluku da se ovaj obilježava kao Dan naše Općine.