Svečani prijem za predstavnike medija u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

   U ugodnoj i opuštenoj atmosferi, uz prisustvo mr. Kemala Avdagića, pomoćnika direktora za nastavu, Lejle Bešo-Haskić, koordinatorice za vannastavne aktivnosti i Đenane Bajraktarević, koordinatorice za medije i odnose s javnošću, direktor mr. Dževdet Šošić predstavio je rad Elči Ibrahim-pašine medrese kao odgojno – obrazovne institucije.

 

   „U školskoj 2014/2015. godini obilježeno je 20 godina rada Medrese, odnosno reaktivacije rada, pripremljena je „Monografija Elči Ibrahim-pašine medrese“, ali realizovani i drugi prigodni sadržaji poput pozorišnog komada i spota sa ilahijom o osnivaču, Elči Ibrahim-paši želeći na taj način da promovišemo vrijednosti onoga što je Elči Ibrahim-paša kao osnivač zamislio u ovakvoj obrazovnoj ustanovi. U toj tradiciji je i izgradja i modernizacija škole, obrazovnog sistema ali i obnova i izgradnja infrastrukture. Radilo se dosta i na unapredjenju nastavnog plana i programa, ali i odgojnog segmenta. Današnji sastanak je znak zahvalnosti svim prijateljima iz medija koji podržajaju rad Medrese i prezentiraju projekte koji se realizuju“, naglasio je mr. Dževdet Šošić, direktor medrese.

   Predstavnici Islamskih informativnih novina “Preporod”, JP RTV Bugojno na čelu s direktorom, Kanala 6 i TNT radija, urednici web portala – travnički.info, dvvijesti i bug.ba tokom prijema istakli su značaj dobre saradnje i otvorenosti medrese za zajedničke projekte. Planovi za 2016. su ambiciozniji.

   „U saradnji s drugim medresama, Rijasetom IZ BiH i Upravom za obrazovanje u ovoj godini planirano je brendiranje medrese kao savremene škole s tradicijskim iskustvom što će biti uradjeno kroz nekoliko projekata. Jedan od tih projekata je koncert ilahija i kasida koji će upriličiti horovi medresa u maju u Bugojnu. Planirano je i takmičenje učača Kur'ana te projekat izrade filma o medresama koje su reaktivirane. Kada je u pitanju infrastruktura, izmedju ostalog, planirana je izgradnja četvrte zgrade sa sportskom salom i dva sprata s učionicama i spavaonicama za djevojke, kao i završetak sportsko-rekreativnog centra u Golešu“, naglasio je direktor Šošić.

Bila je ovo prilika i da se predstavnicima medija uruče prigodne zahvalnice za dosadašnju saradnju te dogovore novi projekti.