Svečano obilježen početak radova na izgradnji HE Vranduk

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

U mjestu Vranduk kod Zenice danas je svečano obilježen početak radova na izgradnji hidroelektrane Vranduk koja je prvi kapitalni objekat koji JP Elektroprivreda gradi u poslijeratnom periodu.

Nakon višegodišnjih priprema i prikupljanja potrebnih dozvola tender za izgradnju HE Vranduk dobio je konzorcij Strabag-Končar koji su danas zvanično krenuli sa radom na izgradnji HE Vranduk. Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine potpisala je početkom godine ugovor s kompanijama Strabag AG Austrija i Končar – KET, vrijedan 112,3 miliona KM koji rade na gradnji. U prvim mjesecima ove godine izvršeni su pripremni radovi, a od sutra se kreće zvanično u izgradnju.

Prema ugovoru, dogovoren je sistem “ključ u ruke”, odnosno obuhvata izradu projektne dokumentacije, proizvodnju, isporuku i montažu opreme, izvođenje građevinskih radova, testiranje i puštanje u pogon postrojenja.

HE Vranduk instalisane snage 19,6 MW će proizvoditi 100 GWh električne energije godišnje, čime će biti povećan udio proizvedene električne energije iz obnovljivih izvora s ciljem smanjenja emisije CO2. Izgradnja će omogućiti zapošljavanja domaće radne snage, posebno građevinske operative, dok period eksploatacije objekta osigurava otvaranje novih radnih mjesta i raspodjelu koncesionih, vodnih i drugih vrsta naknada, višemilionske prihode lokalnoj zajednici i Federaciji BiH.

Ovaj projekat se finansira sredstvima JP Elektroprivreda BiH i kreditima Evropske investicijske banke  i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Završetak radova planiran je za 11. novembar 2019. godine.