Svjetski dan meteorologije

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Svjetski dan meteorologije obilježava se danas, u znak sjećanja na 23. mart 1950. godine kada je Konvencija o Svjetskoj meteorološkoj organizaciji stupila na snagu. O samom značaju obilježavanja ovog datuma danas smo razgovarali sa Amirom Bašić, meteorologinjom u bugojanskoj Meteorološkoj stanici.

Svjetska meteorološka organizacija (WMO), od 1950. godine, 23. mart obilježava kao Svjetski dan meteorologije. Tog datuma stupila je na snagu Konvencija o osnivanju Svjetske meteorološke organizacije. Prva meteorološka zapažanja u Bugojnu zabilježena su daleke 1895. godine, kada je i osnovana Meteorološka stanica Bugojno.

Prema riječima meteorologinje Amire Bašić, prošle godine, na ovaj dan, bila je sasvim drugačija sinoptička situacija. 

Da bi mjerenja bila tačna i uvažavala se u meteorologiji, ona moraju biti izvršena u adekvatnim meteorološkim zaklonima, odnosno meteorološkim kućicama, ističe meteorologinja Bašić. 

Za dane vikenda prema sinoptičkim kartama, očekuje se nestabilno vrijeme, a već naredne sedmice prognozira se prestanak padavina i blagi porast temperature.

A kako bi se podržao međunarodni plan o održivom razvoju, smanjenju rizika od nepogoda i adaptaciji na klimatske promjene sve članice Svjetske meteorološke organizacije bi trebale da postanu za “vrijeme-spremne” i za “klimu – pametne” što  je ujedno i slogan obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana meteorologije.

434445464748