Teatarski festival „Fedra“: HKUD „Didak“ izvelo predstavu „Učiteljice“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Drugu noć „44. teatarskog festivala Fedra BiH“ publika je imala priliku pogledati predstavu „Učiteljice “u izvedbi HKUD „ Didak“ Gradnići (Čitluk).

Predstava „Učiteljice“ je priča o vjeri u samoga sebe, o bezgraničnoj upornosti, koja je krasila čovjeka Hercegovine kroz stoljeća. To je, zapravo, priča o ženi i majci, istinskom heroju koja uprkos svim životnim nedaćama i gubicima, svojoj djeci i porodici ostaje čvrst oslonac. Režiju za ovaj pozorišni komad, u izvedbi mlade glumačke ekipe Dramske sekcije HKUD „Didak“, potpisuje Robert Pehar, profesionalni glumac u HNK Mostar.

-Radnja predstave smještena je u vrijeme Prvog svjetskog rata, vremenu beznadja, opće nepismenosti i odsustva muškaraca. Priča je to o ulozi žene koja je u tom vremenu istinski heroj, kao što se pokazalo i puno puta kasnije. Učiteljice su one koje su pronašle vjeru u sebe i svoje snage, one koje su naučile misliti svojom glavom. To je jedna od kulturoloških referenci za koju je zaslužan hercegovački prosvjetitelj fra Didak Buntić – istakao je režiser Robert Pehar.

Autor predstave je Dragan Komadina, koji je ovaj pozorišni komad napisao za mlade entuzijaste HKUD „Didak“ iz Gradnića:

-Meni je drago što sam mogao učestvovati u ovom projektu i što smo uspjeli ove mlade glumce dovesti na Festival u Bugojno. Širenje amaterizma, to je moja misija i naročito mi je drago kad vidim nove mlade ljude, nove amaterske grupe kako rade predstave – naglasio je Komadina.

HKUD „Didak „ Gradnići osnovano je 2010. godine i prvi put učestvuje na Fedrinom festivalu u našem gradu. Predstavu „Učiteljice“ do sada je vidjelo oko sedam hiljada gledalaca na gostovanjima u BiH i festivalima u Hrvatskoj, gdje su osvojili i prestižne nagrade.

Večeras će na „44. teatarskom festivalu BiH Fedra 2016.“u Bugojnu predstavu „Djavolja posla“ izvesti Teatar „Fedra“ iz Bugojna.

434445464748