Teatarski festival „Fedra“: HKUD „Didak“ izvelo predstavu „Učiteljice“

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Drugu noć „44. teatarskog festivala Fedra BiH“ publika je imala priliku pogledati predstavu „Učiteljice “u izvedbi HKUD „ Didak“ Gradnići (Čitluk).

Predstava „Učiteljice“ je priča o vjeri u samoga sebe, o bezgraničnoj upornosti, koja je krasila čovjeka Hercegovine kroz stoljeća. To je, zapravo, priča o ženi i majci, istinskom heroju koja uprkos svim životnim nedaćama i gubicima, svojoj djeci i porodici ostaje čvrst oslonac. Režiju za ovaj pozorišni komad, u izvedbi mlade glumačke ekipe Dramske sekcije HKUD „Didak“, potpisuje Robert Pehar, profesionalni glumac u HNK Mostar.

-Radnja predstave smještena je u vrijeme Prvog svjetskog rata, vremenu beznadja, opće nepismenosti i odsustva muškaraca. Priča je to o ulozi žene koja je u tom vremenu istinski heroj, kao što se pokazalo i puno puta kasnije. Učiteljice su one koje su pronašle vjeru u sebe i svoje snage, one koje su naučile misliti svojom glavom. To je jedna od kulturoloških referenci za koju je zaslužan hercegovački prosvjetitelj fra Didak Buntić – istakao je režiser Robert Pehar.

Autor predstave je Dragan Komadina, koji je ovaj pozorišni komad napisao za mlade entuzijaste HKUD „Didak“ iz Gradnića:

-Meni je drago što sam mogao učestvovati u ovom projektu i što smo uspjeli ove mlade glumce dovesti na Festival u Bugojno. Širenje amaterizma, to je moja misija i naročito mi je drago kad vidim nove mlade ljude, nove amaterske grupe kako rade predstave – naglasio je Komadina.

HKUD „Didak „ Gradnići osnovano je 2010. godine i prvi put učestvuje na Fedrinom festivalu u našem gradu. Predstavu „Učiteljice“ do sada je vidjelo oko sedam hiljada gledalaca na gostovanjima u BiH i festivalima u Hrvatskoj, gdje su osvojili i prestižne nagrade.

Večeras će na „44. teatarskom festivalu BiH Fedra 2016.“u Bugojnu predstavu „Djavolja posla“ izvesti Teatar „Fedra“ iz Bugojna.