Teški dani za porodicu Gromila iz Donjeg Vakufa

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Samira Gromila iz Donjeg Vakufa proživljava teške dane nakon požara koji se prije nekoliko dana desio u stanu, u kojem već izvjesno vrijeme živi kao podstanar.

 

U vrijeme izbijanja požara, u stanu se nalazila njena 17-godišnja kćerka Melisa, koja se taj dan ranije vratila iz škole, zaključala u sobu i zaspala.

– Odjednom je osjetila da je nešto guši. Plemen se širio po sobi. Nije mogla doći do vrata, pa je krenula prema prozoru odakle je, u panici, skočila s trećeg sprata na tlo ispred zgrade – priča njena majka Samira.

Tom prilikom, dodaje, zadobila je teške povrede, te je upućena u Kantonalnu bolnicu Travnik gdje je bila na pretragama dva dana.

– Nakon toga je otpuštena i trenutno se oporavalja kod kuće. To me jako čudi, jer je zadobila teži potres mozga, povrede ruku i nogu, i ne osjeća se dobro – dodala je.

Po riječima ove samohrane majke petero djece, požar je izazvao spoj na produžnom kablu, koji se zapalio u momentu dok je bio uključen u struju.

– Vatrogasci su spriječili da se vatra proširi na ostale prostorije. Nažalost, nisam u mogućnosti da se sama izborim s ovim što nas je snašlo. Nadam se da će biti dobrih ljudi, koji će mi pomoći da saniram štetu – naglasila je.

Požalila se i na teško materijalno stanje i uvjete u kojema živi sa svojom djecom, s nadom da će uskoro i za njih doći neka ljepša vremena.

– Živimo od povremenog posla u Travniku, koji radim dan-dva u sedmici. Zahvaljujući razumijevanju socijalnih radnika, imamo obezbijeđen jedan obrok u Javnoj kuhinji. I sama sam srčani bolesnik – kaže Samira Gromila.

Zbog svega što im se dešavalo stariji sin je otišao „trbuhom za kruhom”, a kćerka se udala prije dvije sedmice. Mlađi sin ima četiri godine a, uz Melisu, Samira školuje još jednu kćerku, koja je učenica sedmog razreda.

I prije joj je bilo teško, ali je sada, kaže, još teže. Pogotovo zbog činjenice da bi se uskoro s djecom mogla naći na ulici.

– Vlasnik stana, u kojem besplatno stanujemo posljednje dvije godine, nedavno je umro. Ne znam, stvarno, šta će biti s nama – kazala je na kraju.

Za sve koji žele i mogu pomoći porodici Gromila ostavljeni su brojevi telefona: 061/523-545 i 062/564-870.