TIFBU: Predstava za mlade “Krugovi” i Eko Art

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

 TIFBU se nastavlja: “Krugovi” i Eko Art u nedjelju u 19:00 sati

“Dječije pozorište Eko Art se, još od nastanka, 2004. godine, bavi dramskim odgojem. Dakle, u najširem smislu, podsticanjem samopouzdanja i emocionalne inteligencije djece i mladih. Korištenje dramskih tehnika i teatra u radu sa mladima usavršava njihovo kritičko mišljenje, jača komunikacijske vještine i bolje ih priprema za život.

Srednjoškolska scena Eko Art-a se autorskim projektima bavi još od 2011. To znači da svaka predstava nastaje bez unaprijed određenog teksta, već se rađa kroz dramski proces. Kroz niz dramskih radionica, mladi najprije odrede pitanje o kojem žele govoriti, a onda tu temu detaljno istražuju korištenjem teatra i dramske pedagogije.
Na ovaj način, predstave su rezultat njihovog promišljanja i pogleda na svijet oko nas i nerijetko vrlo kritički opisuju stanje ili postupke koje su zapazili ili koji su na aneki način utjecali na njihov život” istakla je Sanja Krnjajić, rukovodilac i osnivač pozorišta  Eko Art

Predstava „Krugovi“, nastala kroz niz dramskih radionica 2016-2017., a svoju premijeru imala u 2017.

“Međutim, kako je 2017 bila za nas vrlo intenzivna, srednjoškolska scena Eko Art-a se znatno proširila, te smo se ponovo poigrali sa „Krugovima“, jer predstava pruža prostora za dramsku igru i improvizaciju, te nam je stoga i zanimljiva.” naglasila je Krnjajić.

Inače, „Krugovi“ nastaju kao promišljanje o univerzalnom pitanju: koje su najveće ljudske vrijednosti? Čitamo velika djela, koja govore o idealima za koje se umire. Da li je takav i današnji svijet? Jesu li univerzalne vrijednosti nestale ili se promijenile? U istraživanju su korištene scene i isječci iz velikih književnih i naučnih djela, postavljane i proigravane u kontekstu današnjice.

“Krugovi” je predstava mladih za mlade,u kojoj govore o onome što je bitno.
O životu. O moralu. O poštenju.
Propituju. Zahtijevaju. Igraju.
I čini im se da se vrte u svojim krugovima.