Tokom vikenda 84 vozača u SBK-u zatečena pod dejstvom alkohola

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Cijeneći aktuelno stanje u oblasti sigurnosti saobraćaja na području Bosne i Hercegovine, tokom vikenda su u više općina Srednjobosanskog kantona provedene pojačane akcije kontrole saobraćaja.Ono što je posebno značajno, ali istovremeno i zabrinjavajuće, je podatak da je u provedenim akcijama samo tokom vikenda iz saobraćaja isključeno čak 84 vozača koji su bili pod uticajem alkohola.

S obzirom na termine provedbe akcije u dane vikenda, opravdano se moglo očekivati da će određen broj vozača upravljati vozilom pod dejstvom alkohola, navodi se u informaciji za javnost MUP SBK-a. Upravo iz tog razloga akcenat kontrole je  bila kontrola alkoholiziranosti vozača, ali i drugi prekršaji iz oblasti saobraćaja. Važno je napomenuti da su se kontrole vršile neselektivno i u blizini ugostiteljskih objekata, te na dionicama puta na kojima je zabilježen najveći broj saobraćajnih nezgoda. Kontrole su vršene u kasnim noćnim satima, kada je na saobraćajnicama prisutna mlađa populacija vozača, koja je sklona i upravljanju vozila povečanom brzinom. Akcije pojačane kontrole saobraćaja postigle su značajne rezultate u smislu sankcionisanja vozača, ali i u pogledu prevencije saobraćajnih nezgoda, obzirom da su alkoholizirani vozači isključivani iz saobraćaja.

Tako su službenici policije u navedenim akcijama podnijeli ukupno 434 prekršajna naloga, mobilnim radarima evidentirali ukupno 296 slučajeva prekoračenja dozvoljene brzine, dok je iza saobraćaja isključeno 29 vozila zbog neregistrovanosti ili tehničke neispravnosti.Ono što je posebno značajno, ali istovremeno i zabrinjavajuće, je podatak da je u provedenim akcijama samo tokom vikenda iz saobraćaja isključeno čak 84 vozača koji su bili pod uticajem alkohola. Brojka od 84 isključena vozača, kojima je nakon isključenja iz saobraćaja oduzeta i vozačka dozvola, je brojka koliko je potencijalno saobraćajnih nezgoda spriječeno ovom akcijom policije.

Navedeni podaci o broju slučajeva prekoračenja dozvoljene brzine i broju alkoholiziranih vozača nas obavezuje da ove aktivnosti nastavimo još intenzivnije u narednom periodu. Na to nas obavezuje i Plan pojačanih mjera koji je usvojila Uprava policije MUP-a SBK/KSB Travnik za period 2016-2017.godine, koji je kao glavni cilj postavio smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i njihovih posljedica. Dosadašnjom provedbom Plana postignuti su dobri rezultati, koji se ogledaju u činjenici da nije došlo do porasta broja saobraćajnih nezgoda, da je za prvih 9 mjeseci ove godine smanjen broj smrtno stradalih osoba sa 19, koliko ih je evidentirano za prvih 9 mjeseci prošle godine, na 13 koliko ih je evidentirano tokom ove godine. Isto tako, smanjen je broj teško povrijeđenih osoba sa 103 teško povrijeđenih u toku 9 mjeseci prošle godine, na 86 teško povrijeđenih osoba u ovoj godini, a za oko 5 % smanjen je i broj lakše povrijeđenih osoba u saobraćajnim nezgodama.