Tradicionalni bajramski prijem glavnog bugojanskog imama

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bugojno Vehid ef. Arnaut danas je upriličio tradicionalni prijem za predstavnike političkog, vjerskog i javnog života, u povodu Kurban-bajrama.

 

Čestitao je Bajram svima koji obilježavaju ovaj veliki blagdan, a onima koji to nisu poželio „da osjete zajedno, s onima koji slave, radost bajramskih dana“.

-Naše misli su ovih dana s hadžijama koji mole u blizini Mekke, na Arefatu, a čije će dove, nadamo se, biti kabul. U njihovim dovama ima, sigurno, mnogo onih koje su za naše i dobro naših porodica. Mi im se pridružujemo kroz žrtvu kurbana, kazao je Vehid ef. Arnaut.

Predsjednik Medžlisa IZ Bugojno Haris Mujić je, ovom prilikom, istakao nekoliko značajnih projekata, koji su realizovani u proteklom periodu.

-Pored svih drugih redovnih poslova i obaveza, završili smo rekonstrukciju i proširenje džamije u Kupresu, i otvorili džamije u Kopčiću i Čipuljiću, na području bugojanske općine. Ovo je, naravno, veliki uspjeh Medžlisa, koji ne bi bio moguć bez svih vas, naglasio je.

Načelnik Bugojna Hasan Ajkunić se zahvalio svim građanima Bugojna, koji prate ovakve manifestacije, istakavši kako je „Bugojno uvijek bio grad topline za sve koji u njemu žive“.

-Podijelimo svoju sreću i zadovoljstvo s drugima, s komšijama i prijateljima. Pružimo ruku pomirenja, jer bajramski dani su, upravo, prilika za to, poručio je Ajkunić.

Uz čestitku za Kurban-bajram, prigodnim riječima prisutnima se obratila i potpredsjednica Federacije BiH dr. Melika Mahmutbegović.

-To je praznik okupljanja, suživota i mira, u kojem dijelimo dobro i ljubav. Kurban-bajram je praznik žrtve i oprosta. Nastojmo, zato, da njegove poruke koristimo u svakodnevom životu, kazala je.

Bajram je prilika, dodala je, da se ukaže na to „koliko je važno da smo skupa, da pružimo jedni drugima ruku i da njegujemo mir i zajedništvo“.

-Moramo biti zajedno bez obzira na naše razlike, na različita mišljenja. Ima nešto što je iznad nas a to je naša država i potreba da se, svi koji u njoj živimo, držimo zajedno, istakla je dr. Melika Mahmutbegović na Bajramskom prijemu u Bugojnu.