Travnički muftija posjetio udruženje „Slatki svijet“, čestitao načelniku Ajkuniću izbornu pobjedu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Muftija travnički dr. Ahmed ef Adilović u petak je posjetio Bugojno.

U pratnji glavnog imama MIZ Bugojno Vehid ef Arnauta i načelnika Hasana Ajkunića posjetio je i udruženje djece i mladih oboljelih od dijabetesa „Slatki svijet“ u Bugojnu. Predsjednica udruženja Merima Idrizović ih je upoznala sa osnovnim aktivnostima udruženja, te izrazila zadovoljstvo do sada uspostavljenom saradnjom sa Općinom Bugojno i Islamskom zajednicom.

Muftija travnički je veoma zabrinjavajućim prihvatio podatak da preko 20 000 osoba u SBK boluje od dijabetesa i posebno naglasio kako je potrebna značajnija podrška i uključivanje u ovaj problem zajednice u cjelini. Ova je prilika iskorištena i da se udruženju Slatki svijet dodijeli finansijska podrška -Islamska zajednica od džematlija prikuplja zekat i sadekatul fitr i ta se sredstva potom vraćaju lokalnim zajednicama u smislu pomaganja nekih konkretnih projekata. Jedan takav je i ovaj u Bugojnu gdje želimo finansijskom podrškom pomoći rad ovog značajnog udruženja. Želja nam je i da skrenemo pažnju javnosti da se i druge institucije uključe u aktivnosti ovog udruženja, kako bi ono ostvarilo čvrste osnove i postizalo dobre rezultate na planu prevencije i liječenja od šečerne bolesti- istakao je muftija Ailović.

Donirana sredstva od Islamske zajednice biće, kako se čulo u udruženju Slatki svijet iskorištena za nabavku neophodnog namještaja u prostoriji u kojoj će uskoro biti pokrenuto savjetovalište ovog udruženja. Svojim gostima, članovi udruženja su izmjerili nivo šečera u krvi, koji je kod muftije Adilovića, glavnog imama Arnauta i načelnika Ajkunića bio u granicama dozvoljenog.

Prije posjete načelniku Bugojna Hasanu Ajkuniću travnički muftija je održao hutbu i susreo se sa džematlijama u džematu Karadže.Prilikom sastanka sa načelnikom Ajkunićem muftija Adilović čestitao je prvom čovjeku Bugojna na pobjedi na netom održanim lokalnim izborima uBugojnu. Načelnik Ajkunić, svog gosta je upoznao sa opštom trenutnom situacijom u gradu i projektima, čija će realizacija uslijediti u narednom periodu.Čestitka od muftije travničkog mnogo mu znači, izjavio je. Sastanak je okončan uz obostranu želju za nastavkom uspostavljene saradnje, a načelnik Ajkunić je svom gostu poklonio repliku Bugojanske vaze, koja će po riječima načelnika Bugojna uskoro krasiti i dio našeg grada.