Tri osobe na području Bugojna oboljele od bruceloze

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Bruceloza je podmukla bolest, zoonoza od koje obolijevaju domaće životinje, goveda, ovce, koze, psi, a rijetko mačke.

Bolest izaziva brucela, gram- negativna bakterija, inače, veoma otporna u vanjskoj sredini, ističe dr. Sutka Ćatić, epidemiolog HES-a u Domu zdravlja Bugojno.

-Na nula stepeni, brucela u mlijeku može da ostane i do četrdeset dana, u puteru dva, u siru i do tri mjeseca, a u sasušenom obliku čak i duže- pojašnjava dr. Ćatić.

Bruceloza se prenosi kontaktom sa zaraženom životinjom, pa od ove bolesti najčešće obolijevaju farmeri, veterinari, odnosno osobe koje se bave stočarstvom ili su u stalnom kontaktu sa životinjama. U posljednje vrijeme je sve više oboljelih od bruceloze koji nisu bolest dobili u kontaktu sa stokom, ali su konzumirali mlijeko i mliječne proizvode. Ni jedno od troje oboljelih, koliko je trenutno registrovano na području naše općine, takodje, nije bilo u kontaktu sa stokom. Važno je, naglašava dr.Ćatić, bolest prepoznati na vrijeme kako bi liječenje počelo pravovremeno i bez posljedica. Bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka, a simptomi su najsličniji gripi. Pacijenti imaju visoku temperaturu, žale se na malaksalost, glavobolju, bolove u kostima i zglobovima, a nerijetko i na obilno preznojavanje. Bruceloza se uspješno liječi u bolničkim uslovima. Do sad nije bilo smrtnih slučajeva niti ozbiljnih posljedica.

-Oboljeli nisu imali nikakve kontakte sa stokom, trenutno su na liječenju. Jedan od pacijenata nalazi se na Infektivnom odjelu u Bolnici u Zenici, drugi se liječi ambulantno, dok je kod treće osobe bolest upravo dijagnosticirana . Za mene je bruceloza ne samo zdravstveni, nego i socio-ekonomski problem. Kod ove bolesti najvažnija je prevencija. Preporučuje se obavezno prokuhavati mlijeko prije konzumiranja, te prilikom kupovine proizvoda provjeriti da li prodavač posjeduje validno veterinarsko uvjerenje o zdravstvenoj ispravnosti- kaže dr. Sutka Ćatić, epidemiolog.

U epidemijskom obliku bruceloza se na ovim prostorima javila 2005.godine, a tada su svi oboljeli bile osobe koje su u direktnom kontaktu sa stokom, odnosno osobe sa ruralnih područja.