Tri osobe na području Bugojna oboljele od bruceloze

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Bruceloza je podmukla bolest, zoonoza od koje obolijevaju domaće životinje, goveda, ovce, koze, psi, a rijetko mačke.

Bolest izaziva brucela, gram- negativna bakterija, inače, veoma otporna u vanjskoj sredini, ističe dr. Sutka Ćatić, epidemiolog HES-a u Domu zdravlja Bugojno.

-Na nula stepeni, brucela u mlijeku može da ostane i do četrdeset dana, u puteru dva, u siru i do tri mjeseca, a u sasušenom obliku čak i duže- pojašnjava dr. Ćatić.

Bruceloza se prenosi kontaktom sa zaraženom životinjom, pa od ove bolesti najčešće obolijevaju farmeri, veterinari, odnosno osobe koje se bave stočarstvom ili su u stalnom kontaktu sa životinjama. U posljednje vrijeme je sve više oboljelih od bruceloze koji nisu bolest dobili u kontaktu sa stokom, ali su konzumirali mlijeko i mliječne proizvode. Ni jedno od troje oboljelih, koliko je trenutno registrovano na području naše općine, takodje, nije bilo u kontaktu sa stokom. Važno je, naglašava dr.Ćatić, bolest prepoznati na vrijeme kako bi liječenje počelo pravovremeno i bez posljedica. Bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka, a simptomi su najsličniji gripi. Pacijenti imaju visoku temperaturu, žale se na malaksalost, glavobolju, bolove u kostima i zglobovima, a nerijetko i na obilno preznojavanje. Bruceloza se uspješno liječi u bolničkim uslovima. Do sad nije bilo smrtnih slučajeva niti ozbiljnih posljedica.

-Oboljeli nisu imali nikakve kontakte sa stokom, trenutno su na liječenju. Jedan od pacijenata nalazi se na Infektivnom odjelu u Bolnici u Zenici, drugi se liječi ambulantno, dok je kod treće osobe bolest upravo dijagnosticirana . Za mene je bruceloza ne samo zdravstveni, nego i socio-ekonomski problem. Kod ove bolesti najvažnija je prevencija. Preporučuje se obavezno prokuhavati mlijeko prije konzumiranja, te prilikom kupovine proizvoda provjeriti da li prodavač posjeduje validno veterinarsko uvjerenje o zdravstvenoj ispravnosti- kaže dr. Sutka Ćatić, epidemiolog.

U epidemijskom obliku bruceloza se na ovim prostorima javila 2005.godine, a tada su svi oboljeli bile osobe koje su u direktnom kontaktu sa stokom, odnosno osobe sa ruralnih područja.

123456