Trodnevni dječiji dijabetes kamp SBK

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Etno selu Stanišići kod Bijeljine od 5. do 7. maja održan je trodnevni, drugi po redu, dijabetes dječiji kamp Srednjobosanskog kantona.

Organizatori ovog edukativnog kampa bila su udruženja „Slatki svijet“ iz Bugojna i „Slatkiš“ iz Novog Travnika. Pedesetak djece i roditelja iz Bugojna, Novog Travnika i Viteza u prelijepom ambijentu komplesa Etno sela Stanišići imalo je prilike prisustvovati edukativnim predavanjima o brojnim aktuelnim temama prevencije i liječenja dijabetesa Tipa 1 kod djece do 15 godina starosti, koja su bila obuhvaćena pomenutim edukativnim sadržajima.

Psihologinja Katarina Mravak tokom odvojenih i zajedničkih radionica za djecu i roditelje na praktičan i veoma kvalitetan način osvijetlila je brojne probleme i psihološke barijere s kojima se susreću roditelji i djeca nakon što se otkrije prisustvo dijabetesa tipa 1 kod djece.

-Svi smo mi malo zapostavljeni zbog brzine života, stila života, zbog dostupnih informacija, svjetskog razvoja i ovaj vid podrške je ustvari način kako će roditelji i djeca kanalisati svoje emocije. Kod njih je prisutno mnogo straha, frustracija, tjeskobe, nemira…Tu je izražen i osjećaj odbačenosti, ostavljenosti, nerazumijevanja i kroz ove psihološke radionice, mislim, da posebno roditelji mogu naći svoje mjesto u ovom društvu i sistemu – kaže psihologinja Mravak.

Dr. Inga Marković, specijalista strukovni nutricionista dijetetičar iz Doboja drugu godinu za redom učestvuje u dijabetes dječijim kampovima čiji su organizatori udruženja iz Bugojna i Novog Travnika. Ponudila je nekoliko zapaženih predavanja za djecu i roditelje o važnosti pravilne ishrane u prevenciji dijabetesa, ali i važnosti pravilne ishrane u svakodnevnom životu djece dijabetičara.

Predsjednice udruženja „Slatki Svijet“ i „Slatkiš“ Merima Idrizović i Vanja Džambas izuzetno su zadovoljne realiziranim temama i ukupnim ambijentom na ovom kampu.

– Radilo se vrijedno sa stručnjacima iz različitih oblasti, a doneseni zaključci će biti proslijeđeni resornom ministarstvu – kaže predsjednica bugojanskog udruženja Merima Idrizović, a predsjednica udruženja „Slatkiš“ Vanja Džambas dodaje : – Uz pomoć naših predavača naučili smo mnogo i slobodno mogu reći da je i ovogodišnji kamp bio pun pogodak. Pomogli smo sebi ali i našoj djeci u svakodnevnom životu sa dijabetesom.

Tokom kampa predavanje su održale i diplomirane medicinske sestre iz Sarajeva Elma Subašić i Elvedina Hodžić, časove glume prezentirala je diplomirana dramaturginja Anela Križanac, a sportsko – rekreacione sadržaje vodila je profesorica Edina Zjakić. O mjerenju šečera i užinama brinula se studentica prirodno- matematičkog fakulteta u Sarajevu i sama dijabetičar Emina Jususpović. Kamp je okončan dodjelom prigodnih certifikata o završenoj edukaciji.