U 203 inspekcijska nadzora zatečena 52 neprijavljena radnika

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

 

Porezna uprava Federacije BiH je 22.04.2016. godine na prostoru Federacije BiH izvršila ukupno 203 inspekcijska nadzora.

Inspekcijskim nadzorom su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost u proizvodnim pogonima, ugostiteljsku djelatnost, pekarsku, trgovinsku djelatnost i druge uslužne djelatnosti.

U toku inspekcijskih nadzora inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 52 neprijavljena radnika i 19 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa. Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa zapečaćeno je 48 objekata i izdato je 146 prekršajnih naloga sa izrečenim novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 334.950,00 KM.

Porezna uprava se zahvaljuje poreznim obveznicima kod kojih nisu utvrđene nepravilnosti i građanima od kojih je primila informacije o nepravilnostima. Porezna uprava FBiH nastavit će aktivnosti na kontroli i sprečavanju sive ekonomije radnim danima i u dane vikenda i poziva porezne obveznike da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i dodatnim troškovima.

Porezna uprava obavještava porezne obveznike da dana 28.04.2016. godine stupa na snagu Zakon o izmjenama Zakona o Jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa prema kojem su porezni obveznici dužni PRIJAVU SVAKOG NOVOG ZAPOSLENIKA podnijeti nadležnoj poreznoj ispostavi NAJKASNIJE DAN PRIJE POČETKA RADA ZAPOSLENIKA. Pozivamo porezne obveznike da prijavu radnika izvrše prije nego što zaposlenici započnu sa radom kako se ne bi izlgali nepotrebnim sankcijama i toškovima.