U Bugojnu aktivisti SDA dijelili cvijet “Sjećanja”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

OO SDA Bugojno sa svojim Asocijacijama žena i mladih, u povodu obilježavanja 21. godišnjice od genocida nad Bošnjacima Srebrenice, upriličili su podjelu cvijeta “Sjećanje”.

Cvijet ima i svoju simboličnu poruku – bijelo je boja koja simbolizira nevinost stradalih ljudi, zeleno predstavlja nadu i želju da se ne zaborave strahote genocida i patnje, a 11 latica podsjeća na datum 11.juli 1995. godine, kad je pala Srebrenica.

Za najprepoznatljiviji simbol cvijet “Sjećanje”,kojim se obilježava sjećanje na Srebrenicu bili su zainteresirani mnogi stanovnici Bugojna.

Kako je kazala Amela Haračić, predsjednica Asocijacije žena SDA Bugojno cvijet su ručno radile članice SDA,a jedan dio je donacija potpredsjednice FBIH Melike Mahmutbegović.

-Danas je Dan žalosti u BIH ,Bugojnu, srcu svakog Bošnjaka i svih dobronamjernih ljudi.Jedini cilj ovog ,tradicionalnog,obilježavanja je da se ne zaboravi i nikome više ne ponovi Srebrenica-rekao je Amir Šečibović,potpredsjednik OO SDA-a Bugojno.

Na trgu u Sultan-Ahmedovoj ulici izveden je i recital o Srebrenici književnika Nedžada Milanovića, te upriličena izložba fotografija,autora Huseina Šljive.

Takođe, danas u Srebrenici je odredjen broj stanovnika Bugojna ,koji su jutros u 3 sata otputovali autobusima,a koje je obezbjedila potpredsjednica FBIH Melika Mahmutbegović.