U Bugojnu formiran Općinski odbor za međureligijsku saradnju

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Uz prisustvo predstavnika Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini danas je u zgradi općine Bugojno održan osnivački sastanak Općinskog odbora za međureligijsku saradnju.

Domaćin sastanka bio je načelnik Općine Hasan Ajkunić, a uz predstavnike Međureligijskog vijeća, izvršnog sekretara Emira Kovačevića i stručnu saradnicu Oliveru Jovanović, prisustvovali su čelni ljudi tri vjerske zajednice: Vehid ef Arnaut, ispred Islamske zajednice, fra Zoran Tadić, ispred Rimokatoličke crkve i paroh Slaviša Đurić, ispred Srpske pravoslavne crkve.

Kako je istaknuto tokom sastanka od strane načelnika Ajkunića saradnja tri vjerske zajednice u Bugojnu je izuzetno dobra i mnogima bi mogla poslužiti za primjer.

Olivera Jovanović stručna saradnica Međureligijskog vijeća ovom prilikom izrazila je također nadu za dobru saradnju unutar bugojanskog odbora.

Emir Kovačević, izvršni sekretar Međureligijskog vijeća BiH, predstavnicima tri vjerske zajednice ovom prilikom uručio je po primjerak Pravilnika o radu općinskoh odbora za međureligijsku saradnju.

Osnovni ciljevi odbora na lokalnom nivou odnosit će se na promociju međureligijskog dijaloga, uz poštivanje ustaljene prakse rada Međureligijskog vijeća BiH-ne. Za prvog predsjedavajućeg imanovan je Vehid ef Arnaut, a po Pravilniku o radu odbora za međureligijsku saradnju predsjedavajući će se godišnje rotirati na toj funkciji.

Do sada je na prostoru BiH formirano 12 općinskih odbora za međureligijsku saradnju, a pored Bugojna to će uskoro uslijediti još u Novom Travniku i Foči.