U Bugojnu gostovalo Lutkovno gledališče Maribor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

„O dečki in pingvinu“,naziv je predstave Lutkarskog pozorišta Maribor iz Slovenije,koja je odigrana drugog dana IX Bugojanskog lutkarskog bijenala.

Radi se o predstavi,rađenoj po motivima Oliverja Jeffersa “Izgubljen i Nađen”.Reditelj predstave je Zoran Petrović. Predstava “O DEČKI IN PINGVINU”govori o prijateljstvu,usamljenosti i uzajamnom razumjevanju,a namjenjena je najmlađoj djeci .To je jedna duhovita,nježna i jednostavna priča o dječaku, koji jednog dana nađe pingvina i vraća se nekom drugom ili nekom drugom pustolovnom putu da pronađe put do cilja-iskreno prijateljstvo.

Lutkarsko pozorište Maribor je osnovano 1973.godine,kombinovanjem dva amaterska lutkarska pozorišta u gradu.Početci razvoja lutkarske umjetnosti u Mariboru potiču iz vremena između dva rata.

Drugog dana IX Bugojansksog lutkarskog bijenala u Donjem Vakufu u JU Centar za kulturu,informisanje i sport predstavila se Umjetnička akademija iz Osijeka,a odigrana je predstava “ZLOGRBA”.Prema planu Bijanala u takmičarskom dijelu programau KSC u 16,00 sati, zaintresirani mogu pogledati predstavu Dječijeg kazališta “Branka Mihaljevića” iz Osijeka “Deveta ovčica”,rediteljice Ljudmile Federove.U holu KSC u 18,00 sati bit će otvorena izložba Antonija Džolana “Plakati ,logotipi i naslovnice”.

345