U Bugojnu nastavljen projekt “Za ljepšu budućnost”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

“Vršnjačko nasilje” tama je prve upriličene radionice u okviru projekta “Za ljepšu budućnost”.  Radionica je održana u organizaciji “ Eko Elementa” u Resursnom Centru Bugojno,a učesnici su bili učenici bugojanskih srednjih škola.

U projekt “Za ljepšu budućnost “uključene su tri bugojanske srednje škole, Vijeća učenika i roditelja, institucije koje djeluju na projektnom području kao i NVO.Implementira se osam mjeseci,a podržan je od strane VSTV-a BiH.

-Opći cilj projekta je prevencija kriminaliteta među mladima lokalne zajednice,sveobuhvatna saradnja i mobilizacija svih uključenih u rad s mladima. Nizom aktivnosti, kao što su informativno edukativna kampanja,anketa, radionice, debate,posjete institucijama,okrugli sto i sportski događaji ,nastojat će se ostvariti ciljevi projekta- kazao je Jagoš Jovanović ,predsjednik “Eko Elementa Bugojno”.

Pronaći razlog i uzroke nasilnog ponašanja među mladima lokalne zajednice i njihovo sprječavanje raznim preventivnim mjerama i aktivnostima,promovisati sigurnost građana i ohrabriti angažman građana u prevenciji kriminala ,identificirati relavantne aktere koji bi mogli učestvovati u aktivnostima prevencije kriminala u lokalnoj zajednici te uspostava mehanizama, koji pospješuju užu povezanost ,razmjenu informacija i zajednički rad svih u lokalnoj zajednici u cilju suzbijanja kriminala ,specifični su ciljevi projekta .

Inače,u okviru prve radionice obrađeni su slučajevi vršnjačkog nasilja iz stvarnog života. Naredne sedmice planirano je održavanje druge radionice,a tema je “Uloga nastavnika u prevenciji kriminala”.