U Bugojnu obilježen 1. februar – Svjetski dan hidžaba

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Prvi februar obilježava se kao Svjetski dan hidžaba. Tim povodom, na području Medžlisa IZ Bugojno organizovano je nekoliko događaja, s ciljem davanja podrške ženama koje nose hidžab.

 

Medžlis IZ Bugojno i Aktiv žena „Asr i Hedija“ organizovali su u subotu u prostorijama Medžlisa predavanje na temu „Socijalna i emocionalna inteligencija kroz prizmu pozitivne psihologije Islama“. Gošća predavač bila je psihologinja i psihoterapeutkinja Aida Tule iz Sarajeva, koja se već desetak godina bavi pitanjima socijalne i emocionalne inteligencije s aspekta Islama i pozitivne psihologije.

-Naš cilj je da ukažemo na spojivost ovih oblasti, s obzirom da one doprinose usavršavanju svih nas, i da osvjestimo rad na vlastitom upoznavanju. A, koliko, zapravo, poznajemo sami sebe? Onoliko koliko smo otvoreni i iskreni prema sebi i svjesni ciljeva koje želimo ostvariti u životu. U tome leži apsolutno sve. Samim tim, svjesni smo svojih slabosti i prednosti, tako da poboljšavamo ono što je dobro, a popravljamo stvari za koje smatramo da su naša slaba strana, naglasila je Tule.

Muallima Suvada Šehić i nastavnica islamske vjeronauke Armina Bušatlić, aktivistkinje Medžlisa IZ-ce Bugojno, naglasile su da je predavanje održano u sklopu redovnih godišnjih aktivnosti bugojanskog Medžlisa.

Ukazale su, također, na značaj teme koja je privukla veliku pažnju prisutnih žena.

– Svojim dosadašnjim radom, mi smo pokazale da nema niko pravo da se igra i da utiče na naš izbor. Ustvari, hidžab je i naša volja i naš život koji mi svakodnevno živimo, i u svojim djelima to primjenjujemo i praktikujemo, istakle su. 

Povodom Svjetskog dana hidžaba, danas je nakon klanjanja podne namaza upriličena šetnja na relaciji od Kulturnog centra Princeze Dževhere do Sultan-Ahmedove džamije.

Na taj način, aktivistkinje Medžlisa IZ-ce Bugojno i sve zainteresovane žene pružile su podršku ženama koje već nose hidžab ili razmišljaju da to učine u budućnosti, uz poruku da svojim životnim opredjeljenjem i djelovanjem pokažu da “hidžab nije nešto zbog čega bi se žene trebale osjećati ugrožene ili manje vrijedne u odnosu na osobe koje ne praktikuju taj način odjevanja”.

Inače, kampanja obilježavanja 1. februara, Svjetskog dana hidžaba, potekla je iz New Yorka na inicijativu jedne studentice muslimanke s hidžabom, koja je poslije terorističkog napada 2001. godine počela doživljavati razne neugodnosti.Generalni cilj kampanje je poticanje razumijevanja i vjerske tolerancije.

1101123456789