U Bugojnu obilježen 15. april – Dan Armije Republike BiH

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Organizovanom posjetom Šehidskom mezarju u centru grada, danas je u Bugojnu obilježena 25. godišnjica od osnivanja Armije Republike BiH.

 

Učenjem Fatihe i na drugi način odata je počast šehidima i pripadnicima Armije RBiH, koji su poginuli braneći svoj grad i državu.

Zbog iznenadnih obaveza načelnika Ajkunića koji nije mogao prisustvovati ovom događaju, u ime Općine Bugojno prigodnim riječima prisutnima se obratio pomoćnik načelnika za privredu, društvene djelatnosti i opću upravu Sead Karahodžić.

Na potrebu očuvanja tradicije odbrambeno-oslobodilačkog rata ukazala je i predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Srednjobosanskog kantona (SBK) i općine Bugojno Džemka Đelilović.

Historijski čas o važnosti formiranja i djelovanja Armije RBiH i bugojanskih jedinica održali su ratni komandanti Almir Idrizović i Faruk Aganović Jupi.  

Uz čestitku povodom 15. aprila naglasili su, između ostalog, kako su pripadnici Armije RBiH prije 25 godina smjelo stali na branik domovine, u okolnostima koje su bile veoma teške.

-Bez imalo kalkulacija, oni najhrabriji i najsmjeliji stavili su se na raspolaganje odbrani zemlje od agresije. Neki od njih, nažalost, nisu preživjeli. Imena uklesana na ovo spomen-obilježje, ispred kojeg danas stojimo, trebaju biti opomena svima nama šta nam se moglo dogoditi – naglasio je Idrizović.

Rekao je da određen broj pripadnika Armije RBiH još nije riješio svoj status, i pozvao nadležne institucije da im u tome pomognu.

Boračke i druge delegacije položile su cvijeće na spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima, poručivši na taj način da uspomenu na historijski podvig Armije RBiH trebaju njegovati i sve buduće generacije.

Bugojno je u proteklom ratu izgubilo 326 pripadnika Armije Republike BiH.  317 boraca, iz rata su izašli kao ratni vojni invalidi.

10111213141516171819202122239