U Bugojnu obilježen Dan pobjede nad fašizmom

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti svim poginulim antifašistima, danas je u našem gradu obilježen 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.

 

Istaknuto je da kako je antifašističko naslijeđe trajna tekovina svih naroda na ovim prostorima, i nešto čime se svi oni koji žive u BiH trebaju ponositi.

Obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom počelo je intoniranjem državne himne ispred zgrade Gimnazije, gdje se prigodnim riječima prisutnima obratio načelnik Bugojna Hasan Ajkunić. On je, tom prilikom, ukazao na značaj njegovanja tradicije i obilježavanja pomenutih datuma.

-Mnoge Bugojanke i Bugojanci su za Bugojno i za BiH dali svoje živote, i borili se na putu protiv fašizma. 9. maja 1945.godine završen je Drugi svjetski rat, i to je bio dan kad je fašizam pobijeđen. Međutim, u svijetu i danas postoji terorizam, ekstremizam, nacionalizam, i sve su to oblici jednog dijela fašizma. Bugojno je grad koji njeguje svoju historiju, koji je ponosan na svoje Bugojanke i Bugojance, koji su gradili na putu antifašiizma i svoj grad, i svoju republiku, i sada Bosnu i Hercegovinu – kazao je načelnik Ajkunić.

Podsjetio je, također, na aktivnosti kojima se ovih dana obilježava Dan općine Bugojno, istakavši kako su one najbolja potvrda da stanovnici bugojanske općine znaju cijeniti prošlost i svoju historiju. Naglasio je, također, kako se ne smije zaboraviti žrtva svih patriota BiH, antifašista i 349 bugojanskih šehida.

– Nemojmo to nikada zaboraviti. Ovdje i u budućnosti trebamo njegovati tradiciju svih bh naroda, jer je Bosna i Hercegovina uvijek bila država svih njenih naroda. Nemojmo se stidjeti svojih državnih, općinskih, evropskih praznika. To su praznici našeg grada i države BiH. Nemojmo zaboraviti ovo mjesto, i sva ostala mjesta iz bh tradicije. Jer, ako to učinimo, zaboravili smo svoje Bugojno i BiH.Cijenite sve to. Ovo je mjesto i Bošnjaka, i Hrvata i Srba – naglasio je načelnik Bugojna.

Ajkunić je na kraju čestitao svim građanima Bugojna i cijele Bosne i Hercegovine Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.

U okviru obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope brojne boračke, općinska i druge delegacije položile su cvijeće na četiri lokacije u našem gradu. Na prigodan način počast svim poginulim antifašistima najprije je odata kod spomen-obilježja ispred zgrade Gimnazije, a potom i ispred bisti bugojanskih narodnih heroja Mahmuta Bušatlije, Stipe Đereka i Vojina Paleksića, na lokaciji Spomen-parka, odnosno Centralnog šehidskog spomen-obilježja i Partizanskog groblja.

Generalno, danas je poručeno kako je Dan pobjede nad fašizmom jedan od najznačajnijih praznika koji se, radi budućnosti svih idućih generacija, treba obilježavati i narednih godina.

31323334353637383940