U Bugojnu obilježen Dan ustanka naroda i narodnosti BiH

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Udruženje antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata općine Bugojno danas je upriličilo obilježavanje 27. jula – Dana ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine u Drugom svjetskom ratu i Dan antifašista Bosne i Hercegovine.

Udruženju antifašista i boraca NOR-a u obilježavanju 75-te godišnjice ustanka naroda i narodnosti BiH-ne pridružili su se predstavnici općine Bugojno na čelu sa načelnikom Hasanom Ajkunićem, te predstavnici udruženja proisteklih iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995.godina, kao i predstavnici Udruženja „Josip Broz -Tito“.

Nakon plaganja cvijeća na spomen obilježje ispred Gimnazije, bisti narednih heroja, te na centralnom šehidskom spomen obilježju i partizanskom groblju o značaju Dana ustanka prisutnima je govorio predsjednik Udruženja Amir Kišija istakavši :

„Naš cilj je da ne zaboravimo historiju, ali i da ne dozvolim da se historija mijenja.BiH je u današnjim granicama zahvaljujući upravo i tim ljudima koji su davne 1941. započeli narodni ustanak i na kraju uspjeli izvojevati veliku pobjedu.“, poručio je, između ostakog, Kišija.

Dan ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu, pored Bugojna, obilježen je i u brojnim drugim bh sredinama, ali je bilo i onih u kojima je ovaj nekadašnji republički praznik protekao nezapaženo. U organizaciji Saveza antifašista i boraca NOR-a BiH i Istorijskog muzeja BiH, centralna svečanost obilježavanja Dana ustanka naroda BiH održana je u Drvaru, gdje je ustanak i počeo na današnji dan prije 75.godina.