U Bugojnu obilježen Svjetski dan bijelog štapa

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

15. oktobar se obilježava kao Svjetski dan bijelog štapa, a to je uvijek prilika da se ukaže na poteškoće s kojima se susreću članovi ove populacije.Tako je bilo i na jučerašnjem druženju članova Međuopćinskog udruženja slijepih i slabovidnih osoba u Bugojnu, s kojeg je upućen apel svim nadležnim strukturama vlasti da se više angažuju na planu rješavanja njihovih problema.

 

Obilježavanju Dana bijelog štapa prisustvovali su članovi koji su bili u mogućnosti da dođu.Raduje ih, rekli su, što ih njihovi prijatelji iz udruženja nisu zaboravili i što imaju priliku da se ponovo sretnu s njima, i razmjene informacije koje bi svima mogle biti od koristi.

Naša sugrađanka Jela Bošnjak je članica Međuopćinskog udruženja slijepih i slabovidnih osoba Bugojno još od 1980.godine.

Kaže nam da joj je drago što slijepe i slabovidne osobe imaju dan kada su u prilici da iznesu svoja mišljenja o svemu onome što ih tišti u svakodnevnom životu.

-Slijepe i slabovidne osobe su u veoma teškom položaju. Ja živim sa sestrom, pomažu mi i njena djeca, i zadovoljna sam. Nemam zamjerke ni na rad našeg udruženja. Voljela bih kada bi nam i vlasti malo više pomagale – kaže Jela.

Dodaje kako slijepim i slabovidnim osobama u našem gradu otežavaju i nesavjesni vozači, koji parkiraju vozila na trotoare i mjesta koja nisu predviđena za tu namjenu.

-Zbog takvih vozača smo prinuđeni silaziti na cestu, čime se direktno izlažemo opasnosti da nas neko vozilo udari. Nadam se da će se ovakav odnos promijeniti i da će takvi vozači biti kažnjeni – naglasila je.

Dan bijelog štapa je jedan od najznačajnijih datuma za slijepe i slabovidne osobe, i prilika da se progovori o njihovim problemima, kaže Muharem Huseinspahić, predsjednik udruženja koje okuplja članove iz Bugojna, Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Donjeg Vakufa i Jajca.

Dodao je da oko trideset slijepih i slabovidnih osoba ima potrebu za bijelim štapom, te drugim pomagalima koja bi im olakšala život.

-Dobro bi došli i specijalni satovi, govorni telefoni i sl. Mnogo je bolesnih, potpuno nepokretnih i socijalno ugroženih. Većina naših članova jedva preživljava, a ima i onih koji od skromnih primanja moraju platiti za kiriju, jer nemaju vlastiti krov nad glavom – naglasio je.

Po njegovim riječima, među članovima Udruženja je sve više mladih, a uglavnom dolaze s područja Donjeg Vakufa i Jajca.

-Neki se još uvijek školuju, drugi su završili školovanje i, nažalost, prepušteni sami sebi. Niko od lokalnih vlasti i privrednika nije izrazio interes da ih zaposli. A, ima ih da mogu i žele raditi. Niko ne vodi računa o tim momcima i djevojkama – kaže Huseinspahić.

Smatra da su mjesečna sredstva od oko 120 KM iz budžeta općine Bugojno nedovoljna, i da bi rad Međuopćinskog udruženja slijepih i slabovidnih osoba trebale pomoći i ostale tri lokalne zajednice.

-Onim što dobijemo, platimo dadžbine. A svake sedmice neko od naših članova pokuca na vrata i traži pomoć. Vjerujte, traže za lijek, hljeb. Strašan je osjećaj kada ih morate vratiti – kazao je.

S ciljem da se položaj slijepih i slabovidnih osoba poboljša, pokrenuta je obuka članova koji su zainteresovani da nauče Brajevo pismo.

-Načelnik Bugojna nam je pomogao da kupimo jednu Brajevu mašinu, dok smo drugu dobili na revers od prijatelja iz Sarajeva – naglasio je Huseinspahić.

Nepravedno je, ističe, to što članovi ovog udruženja nisu uključeni u projekte nevladinih organizacija, kojima bi mogli poboljšati situaciju kojoj se nalaze.

-Nismo uvijek u prilici doći do informacija da takvi projekti postoje. Ili nam oni, u najvećem broju slučajeva, budu dostavljeni kada ne možemo ništa uraditi, jer su svi rokovi prošli – zaključio je.

Članovi Međuopćinskog udruženja slijepih i slabovidnih osoba očekuju veću pomoć svih lokalnih zajednica iz kojih dolaze. Inače, ovo udruženje postoji već 66 godina, a trenutno broji oko četrdeset članova.

Pretpostavke su da je broj ovih osoba daleko veći i da je mnogo onih koji, zbog zdravstvenih razloga i činjenice da stanuju u ruralnim dijelovima općina, nisu u mogućnosti sami doći da se učlane.