U Bugojnu obilježen Svjetski dan bijelog štapa

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

15. oktobar se obilježava kao Svjetski dan bijelog štapa, a to je uvijek prilika da se ukaže na poteškoće s kojima se susreću članovi ove populacije.Tako je bilo i na jučerašnjem druženju članova Međuopćinskog udruženja slijepih i slabovidnih osoba u Bugojnu, s kojeg je upućen apel svim nadležnim strukturama vlasti da se više angažuju na planu rješavanja njihovih problema.

 

Obilježavanju Dana bijelog štapa prisustvovali su članovi koji su bili u mogućnosti da dođu.Raduje ih, rekli su, što ih njihovi prijatelji iz udruženja nisu zaboravili i što imaju priliku da se ponovo sretnu s njima, i razmjene informacije koje bi svima mogle biti od koristi.

Naša sugrađanka Jela Bošnjak je članica Međuopćinskog udruženja slijepih i slabovidnih osoba Bugojno još od 1980.godine.

Kaže nam da joj je drago što slijepe i slabovidne osobe imaju dan kada su u prilici da iznesu svoja mišljenja o svemu onome što ih tišti u svakodnevnom životu.

-Slijepe i slabovidne osobe su u veoma teškom položaju. Ja živim sa sestrom, pomažu mi i njena djeca, i zadovoljna sam. Nemam zamjerke ni na rad našeg udruženja. Voljela bih kada bi nam i vlasti malo više pomagale – kaže Jela.

Dodaje kako slijepim i slabovidnim osobama u našem gradu otežavaju i nesavjesni vozači, koji parkiraju vozila na trotoare i mjesta koja nisu predviđena za tu namjenu.

-Zbog takvih vozača smo prinuđeni silaziti na cestu, čime se direktno izlažemo opasnosti da nas neko vozilo udari. Nadam se da će se ovakav odnos promijeniti i da će takvi vozači biti kažnjeni – naglasila je.

Dan bijelog štapa je jedan od najznačajnijih datuma za slijepe i slabovidne osobe, i prilika da se progovori o njihovim problemima, kaže Muharem Huseinspahić, predsjednik udruženja koje okuplja članove iz Bugojna, Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Donjeg Vakufa i Jajca.

Dodao je da oko trideset slijepih i slabovidnih osoba ima potrebu za bijelim štapom, te drugim pomagalima koja bi im olakšala život.

-Dobro bi došli i specijalni satovi, govorni telefoni i sl. Mnogo je bolesnih, potpuno nepokretnih i socijalno ugroženih. Većina naših članova jedva preživljava, a ima i onih koji od skromnih primanja moraju platiti za kiriju, jer nemaju vlastiti krov nad glavom – naglasio je.

Po njegovim riječima, među članovima Udruženja je sve više mladih, a uglavnom dolaze s područja Donjeg Vakufa i Jajca.

-Neki se još uvijek školuju, drugi su završili školovanje i, nažalost, prepušteni sami sebi. Niko od lokalnih vlasti i privrednika nije izrazio interes da ih zaposli. A, ima ih da mogu i žele raditi. Niko ne vodi računa o tim momcima i djevojkama – kaže Huseinspahić.

Smatra da su mjesečna sredstva od oko 120 KM iz budžeta općine Bugojno nedovoljna, i da bi rad Međuopćinskog udruženja slijepih i slabovidnih osoba trebale pomoći i ostale tri lokalne zajednice.

-Onim što dobijemo, platimo dadžbine. A svake sedmice neko od naših članova pokuca na vrata i traži pomoć. Vjerujte, traže za lijek, hljeb. Strašan je osjećaj kada ih morate vratiti – kazao je.

S ciljem da se položaj slijepih i slabovidnih osoba poboljša, pokrenuta je obuka članova koji su zainteresovani da nauče Brajevo pismo.

-Načelnik Bugojna nam je pomogao da kupimo jednu Brajevu mašinu, dok smo drugu dobili na revers od prijatelja iz Sarajeva – naglasio je Huseinspahić.

Nepravedno je, ističe, to što članovi ovog udruženja nisu uključeni u projekte nevladinih organizacija, kojima bi mogli poboljšati situaciju kojoj se nalaze.

-Nismo uvijek u prilici doći do informacija da takvi projekti postoje. Ili nam oni, u najvećem broju slučajeva, budu dostavljeni kada ne možemo ništa uraditi, jer su svi rokovi prošli – zaključio je.

Članovi Međuopćinskog udruženja slijepih i slabovidnih osoba očekuju veću pomoć svih lokalnih zajednica iz kojih dolaze. Inače, ovo udruženje postoji već 66 godina, a trenutno broji oko četrdeset članova.

Pretpostavke su da je broj ovih osoba daleko veći i da je mnogo onih koji, zbog zdravstvenih razloga i činjenice da stanuju u ruralnim dijelovima općina, nisu u mogućnosti sami doći da se učlane.

123456