U Bugojnu obilježen Svjetski dan hidžaba

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Aktiv žena „Asr“ Medžlisa IZ Bugojno je u amfiteatru Kulturnog centra princeze Dževhere organizovao tribinu “Hidžab, moj izbor, identitet i pravo”, povodom 1. februara – Svjetskog dana hidžaba.

 

Gošće tribine bile su etnologinja Zemaljskog muzeja Sarajevo Svetlana Bajić i direktorica Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka Dževada Šuško. 

Pozdravile su aktivnosti članica Aktiva žena „Asr“, i podsjetile da se Svjetski dan hidžaba na globalnom nivou obilježava od 2013.

Govoreći o tradiciji pokrivanja žena unazad dva stoljeća Svetlana Bajić je kazala da u sarajevskom muzeju postoji originalna nošnja koja potvrđuje da se prilikom izlaska iz kuće nisu pokrivale samo muslimanke, već i hrišćanke i Jevrejke.

-Takav način odjevanja nije bio uslovljen samo islamskim propisima nego je to bio, jednostavno, običaj – naglasila je.

Nakon otkrivanja mnogih žena koje su okarakterisale pedesete godine u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina je, dodaje, došlo do ponovnog vraćanja hidžaba koji danas prakticiraju mnoge Bošnjakinje.

Iako je nošenje hidžaba izbor svake žene da zaštiti svoje legitimno pravo i identitet postoje, istakla je,  brojni primjeri kojima se osporava taj način odjevanja kroz različite oblike diskriminacije nad ženama, naročito u segmentu njihovog javnog angažmana i zapošljavanja.

-Diskriminirajući su rezultati o broju pokrivenih žena koje rade u institucijama, bankama i nekim ustanovama, do kojih sam došla tokom istraživanja za izložbu „Skriveni svijet balkanskih žena“ – naglasila je.

Smatra da svakoj ženi, koja želi da se pokrije i nosi hidžab, treba omogućiti to pravo.

O vjerskoj praksi odjevanja i pokrivanja žena na tribini je govorila direktorica Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka Dževada Šuško.

Naglasila je, između ostalog, da je nošenje hidžaba duboko ukorijenjeno u islamskoj tradiciji.

-Vjerska praksa pokrivanja žena ima svoje utemeljenje u Kur´anu i hadisima. Također, to je jedan dio našeg običaja i tradicije – kazala je Šuško.

Po njenim riječima, nošenje hidžaba je normirana vjerska praksa kod muslimana pa je, samim tim, i zaštićena u okviru ljudskih prava.

-Nošenje hidžaba u privatnom životu, javnosti i na tržištu rada je nešto što je zaštićeno međunarodnim konvencijama koje tretiraju oblast ljudskih prava – poručuje Šuško.

Kako je u ime organizatora tribine istakla Suvada Šehić, obilježavanje Svjetskog dana hidžaba je od velikog značaja, i aktivnost koju će Aktiv žena „Asr“ organizovati i narednih godina u našem gradu.

-Prošle godine prvi put smo obilježili Svjetski dan hidžaba i drago mi je da smo bili u prilici da to učinimo i ovog februara. Na tribinu su došle, ne samo žene iz Bugojna, već i iz susjednih gradova, Gornjeg i Donjeg Vakufa,Noovg Travnika, Šipova…-naglasila je.

Istim povodom, Aktiv žena „Asr“ danas je organizovao šetnju ulicama Bugojna u kojoj su, pored velikog broja pokrivenih žena, učestvovale druge zainteresovane stanovnice naše općine.