U Bugojnu odata počast žrtvama genocida u Srebrenici

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Na 22.godišnjicu srebreničkog genocida, kada je u Memorijalnom centru u Potočarima održana komemoracija, klanjana dženaza i obavljen ukop 71. novoidentificirane žrtve, OO SDA Bugojno upriličila je program posvećen Danu sjećanja na genocid u Srebrenici.

Program je na gradskom trgu počeo u 8 sati, a gradjani su čitali imena 8 372 žrtve srebreničkog genocida, i tim činom odali počast svim nevinim žrtvama najstrašnijeg zločina nakon drugog svjetskog rata.

Čanice Asocijacije žena bugojanske SDA gradjanima su dijelile „Cvijet Srebrenice“, koji su same izradile. Postavljena je i izložba likovnih radova i fotografija Adine Kero i Huseina Šljive.

U 12 sati, uz zvuke “Srebreničkog inferna“, glumci Tatara Fedra izveli su recital posvećen tragediji Srebrenice Bugojanaca Senada Jusića-Ćupe i Nedžada Milanovića, a Eneida Alibegović pročitala je svoju pjesmu o Srebrenici.

Knjiga sa potpisima gradajan Bugojna, koji su od jutarnjih sati čitali imena ubijenih Srebreničana, bit će uručena majkama Srebrenice u znak podrške njihovoj borbi u traženju pravde. Da se nikad ne zaborovi i nikad ne ponovi poruka je koju su uputili organizatori programa upriličenog u povodu 22.godišnjice genocida u Srebrenici.