U Bugojnu odigrana predstava Cvetina Aničića “Vitamini, zdravi fini”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U maloj sali KSC-a Bugojno sinoć je odigrana predstava za djecu “Vitamini, zdravi fini”, koja je autorski rad diplomiranog lutkara iz Šida (Srbija) Cvetina Aničića.

 

Predstava je oduševila najmlađe, a upriličena je u okviru programa Teatarskog internacionalnog festivala (TIFBU). Znatiželjna lica djevojčica i dječaka koji su sami ili u pratnji roditelja došli na za njih, vjerujemo, jako važan i interesantan događaj s jedne, i kuhar koji se pojavio iz daleka da im kaže kakvu bi hranu trebali jesti da budu zdravi i sretni s druge strane, sinošnja je slika iz male sale KSC-a koja i ove godine u okviru posebnog, zimskog festivala, posjetiocima nudi kvalitetne predstave i brojne druge sadržaje.

Predstava je svojevrstan čas o zdravoj ishrani i njen autor, kako sam kaže, kroz scensku igru prezentuje prave vrijednosti života, a djeca kroz predstavu, punu humora i muzike, uče o važnosti vitamina i minerala.

-Ovo je moje autorsko djelo. Premijera je bila prije dvije godine u Novom Sadu, na festivalu monodrame Zmajevih dječijih igara. Tu sam prvi put izveo ovu predstavu, i evo već dvije godine je igram. Dosta je, onako, šaljiva i neobična, a govori o zdravoj ishrani na poseban način. Jedan vrlo neobičan kuhar za danas djeci priča svoju životnu priču, koja je puna humora, muzike, i zabave. Dugo je igram i nisam dosad naišao na neko nerazumijevanje.Dosta je prilagođena djeci, da oni mogu to da shvate, razumiju i uživaju. Poruka ove predstave nije da se isključivo jede zdrava hrana, nego da u svojoj ishrani moramo biti umjereni. Znate, da u ničemu ne treba pretjerivati, tako da je ovo predstava o jednoj umjerenosti, o vitaminima, o tome koliko su oni zdravi – rekao je u izjavi za RTV Bugojno Cvetin Aničić.

Predstavu “Vitamini, zdravi fini” ovaj glumac iz Šida odigrao je prvi put u Bugojnu. Ističe da je, zahvaljujući ostvarenoj saradnji Kulturno-obrazovnog centra iz tog grada i Teatra “Fedra”, i ranije imao priliku da se predstavi bugojanskoj publici.

-Mi sa Teatrom “Fedra” sarađujemo već dugo godina i oni su naši dragi prijatelji. Eto tako, to je nekako uzajamno – oni dolaze kod nas, mi kod njih. Bili smo već sa dvije predstave. Jednu sam ja režirao, a to je predstava protiv nasilja nad ženama “Želim da se oslobodim”, koju smo izvodili dva puta. I onda je bila jedna predstava na temu borbe protiv karcinoma “Portret malignih ćelija”. Da, ovo je četvrti put da gostujemo, i zaista mi je drago. Jako smo lijepo dočekani, domaćini su izvrsni, svaka čast – naglasio je.

Predstava, kaže, putuje dalje, tačnije u Novi Sad 28. januara, a u planu su još neka gostovanja.

Cvetin Aničić je rоđen 1976.godine u Sremskoj Mitrovici. Diplomirao je na Nacionalnoj akademiji za pozorišnu i filmsku umjetnost “Krsto Sarafov” u Sofiji, Odsjek za lutkarstvo u klasi Bonju Lungova. Član je Saveza dramskih umjetnika Srbije.Režirao je poznate dječije predstave, kao što su Crvenkapa, Snježana i sedam patuljaka, Ružno pače, Ivica i Marica, Bajka o bojama, Carevo novo odijelo i druge. Osnivač je lutkarske scene, koja djeluje pri Kulturno-obrazovnom centru u Šidu i dugogodišnji režiser u Amaterskom pozorištu “Branislav Nušić”.