U Bugojnu obilježen 15.april – Dan Armije RBiH

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Na prigodan način u Bugojnu je u Spomen parku pogunulim braniocima Bugojna i Bosne i Hercegovine obilježen 15. april- Dan Armije Republike BiH.

Okupljanjem velikog broja građana i učenika osnovnih i srednjih škola  ispred Centralnog šehidskog spomen obilježja u Bugojnu je obilježena 32. godišnica formiranja Armije RBiH.

Prisutnima se obratio načelnik Općine Hasan Ajkunić istakavši značaj obilježavanja 15. aprila – Dana Armije RBiH,  te posebno apeloVao na mlade generacije da i u narednim godinama u što većem broju prisustvuju ovoj manifestaciji i prenose saznanja o herojskim podvizima koje su bugojanske  jedinice Armije RBiH izvojevale tokom četverogodišnjeg odbrambeno-oslobodilačkog rata u našoj zemlji.

   

Historijski čas je održao ratni komandant i nosilac najvišeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan Faruk Aganović – Jupi. Prisutne je podsjetio na činjenicu da su na Spomen obilježju ispisana imena 349 šehida koji su svoje živote položili u odbrani Bugojna i Bosne i Hercegovine, kao i da je gotovo goloruk narod 1992.godine kroz Patriotsku ligu, te kasnije jedinice Teritorijalne odbrane i Armije RBiH uspješno se suprostavio tada četvrtoj vojnoj sili u Evropi. Ratni komandant Aganović izložio je i hronološko formiranje armijskih jedinica na području Bugojna, te brojne uspješne vojne operacije,poput  odbrane Bugojna  i susjednog Gornjeg Vakufa 1993.,  oslobođenja Kupresa 1994. i Donjeg Vakufa 1995, kao i niz oslobodilačkih akcija na području Bosanske krajine , do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

   

Obilježavanje 32. godišnjice formiranja  Armije RBiH je okončan  polaganjem cvijeća na Centralno šehidsko spomen obilježje od strane udruženja proisteklih iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995., učenika, nastavnika i profesora osnovnih i srednjih škola, te predstavnika političkog i javnog života oćine Bugojno.