U Bugojnu održana projekcija filma o budućnosti hrane

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

U organizaciji bugojanskog udruženja „Eko-element“ i Centra za životnu sredinu iz Banja Luke sinoć je u prostorijama Resursnog centra u Bugojnu prikazan dokumentarni film „Budućnost hrane“, s ciljem upoznavanja građana o rizicima uzgoja i upotrebe genetski modificiranih organizama (GMO). 

 

-Film govori o moćnim multinacionalnim korporacijama koje kupuju, patentiraju i stvaraju monopol nad sjemenom.To znači da onaj ko ima monopol nad sjemenom ima monopol nad hranom, a ko ima monopol nad hranom kontroliše čitav svijet – kazao je potpredsjednik Centra za životnu sredinu iz Banja Luke Viktor Bjelić.

Naglasio je da Evropska Unija „još uvijek uspjeva odoliti pritiscima velikih multinacionalnih korporacija i proizvodnje genetski modificirane hrane“, te da GMO na tlu naše zemlje sadrži kukuruz sorte „MON 810“.

-Također, pod pritiskom uvoznog lobija Bosna i Hercegovina je dozvolila uvoz genetski modificirane soje za potrebe stočne hrane, s obzirom da na tržištu ne postoje dovoljne količine soje, koja ne sadrži genetski modificirane organizme – naglasio je.

Dodaje da je jedina zemlja u okruženju koja ima dovoljne količine takve soje Srbija, i da se ista može pronaći i na bh tržištu.

-Naravno, cijena soje koja nije genetski modificirana je nešto viša od one koja sadrži GMO, ali na taj način podržavamo bolji i prirodniji razvoj stočarstva, hrane za životinje i, na koncu, za ljude – naglasio je Bjelić.

Ističe da zakonski propisi u RS-u zabranjuju bilo kakvo korištenje GMO za razliku od državnog zakona kojim je odobren uvoz dvije pomenute kulture, te da postoja kolizija ovih zakona zbog čega se inspekcijski nadzor ne može provoditi u punoj mjeri.

-Planiramo otvoriti dijalog s nadležnim strukturama u čitavoj BiH, kako bi podstakli uzgoj nemodificirane soje. Insistirat ćemo i na tome da se proizvodi, koji sadrže genetski modificirane organizme, obilježe na prikladan način – zaključio je.

Centar za životnu sredinu iz Banja Luke i Udruženje „Eko-element uspješno sarađuju već nekoliko godina, a bave se promocijom održivog razvoja životne sredine.

123456789