U Bugojnu održana radionica o pisanju projektnih prijedloga

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Udruženje za afirmaciju žene u Bosni i Hercegovini je, u saradnji s Općinom Bugojno, organizovalo u našem gradu jednodnevnu radionicu pod nazivom „Pisanje projektnog prijedloga/bazični novi“.

 

Radionica je okupila dvadeset učesnika iz ovdašnjih javnih ustanova i preduzeća kojima su, nakon pređene edukacije, uručeni odgovarajući certifikati.

Osnovne informacije o načinu pisanja jednog projekta, i svim drugim fazama njegove realizacije, od same ideje do njegove potpune implementacije, učesnicima radionice prezentovala je certificirana trenerica Amela Imamović-Arifović, predsjednica Udruženja za afirmaciju žene u Bosni i Hercegovini.

-Osnovni cilj projekta je da pomognemo svima onima koji su zainteresovani da saznaju kako se pišu projektni prijedlozi, koji u konačnici uvijek imaju neke pozitivne promjene u zajednici, bez obzira na koju oblast djelovanja se oni odnose – kazala je.

Slične radionice su, dodaje, već upriličene u Varešu, Brezi i Visokom, a u planu je da se održe i u Banovićima, Živinicama, Orašju i nekim drugim općinama.

-Aktivnost realizujemo kroz nekoliko faza, a učesnici na kraju dobiju certifikate o uspješno završenoj obuci koja im, nadam se, predstavlja onaj početni, ali jako značajan korak u budućem, samostalnom pisanju prijedloga na projektnoj osnovi – naglasila je.

Dodaje da Udruženje za afirmaciju žene, čije je sjedište u Zenici, djeluje od 2015. godine na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, te da je do sada provelo niz aktivnosti, s glavnim ciljem da žene lakše ostvare svoja prava, bez obzira koje vrste ona bila.

Po riječima Tidže Čaušević iz Agencije za lokalni razvoj, radionica u Bugojnu je bila veoma uspješna, a provedena je uz finansijsku podršku Općine.

Ona je izrazila zadovoljstvo iskazanim interesom učesnika radionice, i ukazala na značaj aktivnosti koje će biti organizovane, najvjerovatnije, i za predstavnike nevladinog sektora.

-Ovakav pristup upravljanja projektnim ciklusom je nešto što je veoma bitno, i što bi svaka javna ustanova, preduzeće i nevladina organizacija, morala znati primjeniti u svom radu – istakla je Tidža Čaušević.