U Bugojnu održana tribina „Dani ponosa, Armija BiH“

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Koordinacija bošnjačkih nevladinih organizacija SBK-a (KBNO), u saradnji s bugojanskim Udruženjem „Svjetlost“ , organizovala je sinoć u Kristalnoj sali Općine Bugojno javnu tribinu o temi: „Dani ponosa, Armija BiH“.

 

Tribina je upriličena povodom obilježavanja 24. godišnjice formiranja Armije Republike BiH, a gost predavač bio je Nezim ef. Halilović – Muderris.

Na tribini su evocirane uspomene na najslavniju Armiju na kraju 20. stoljeća koja je branila, kako se čulo, ne samo čast Bošnjaka i onih koji vole svoju domovinu, nego i čast Evrope, koja je pala na ispitu. Tada su Bošnjaci i svi drugi koji su osjećali Republiku Bosnu i Hercegovinu svojom domovinom bili izloženi strašnoj agresiji, i sa jedne, i sa druge strane, kazao je Nezim ef. Halilović.

-Uspjesi Armije R BiH ne bi trebali nikada da budu zaboravljeni a važno je da, pogotovo o tome govorimo našoj djeci, ovoj našoj omladini koja, nažalost, ne može u svojim udžbenicima da čita dva osnovna pojma, a to su agresija i genocid nad Bošnjacima. U ovakvim prilikama imamo šansu da o tome otvoreno i javno govorimo i , naravno, da stalno spominjemo i govorimo Bošnjacima da, ako zatreba, ponovo brane osnovne principe za koje smo se mi borili prije dvadeset i nešto godina, naglasio je.

Tribinu je organizovala Koordinacija bošnjačkih nevladinih organizacija, koja je u BiH aktivna već tri godine. Po riječima sekretara udruženja, koje trenutno predsjedava ovom koordinacijom Ismaila Elkaza, organizacija broji više od 50 udruženja s bošnjačkim predznakom. Svima je cilj vratiti povjerenje bošnjačkom narodu u bolje sutra u državi u kojoj žive, skupa s ostalim narodima.

-Večerašnju tribinu smo posvetili Danu Armije R BiH. Pozvali smo našeg heroja muderrisa Nezima Halilovića kako bi našu omladinu i naše ljude podsjetio na dane hrabrog otpora. Zato smo i nazvali večerašnju tribinu “Dani ponosa, Armija R BiH”, istakao je.

Na tribini je prikazan i dokumentarni film o 4. Muslimanskoj brigadi, na čijem čelu je bio upravo gost tribine, Nezim ef. Halilović – Muderris, dobitnik najvećih ratnih priznanja Zlatni Ljiljan i Zlatni Grb s mačevima.

Nezim ef. Halilović – Muderris je rođen u Rogatici 1965. godine. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, a potom i studije na Al-Azhar Univerzitetu u Kairu. Dva puta je ranjavan u ratu. Trenutno je rukovodioc Ureda za hadž Rijaseta Islamske zajednice u BiH, i hatib džamije „Kralj Fahd“ u Sarajevu od septembra 2000. godine.