U Bugojnu održana tribina na temu „Vršnjačko nasilje“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

U organizaciji Foruma žena KO SDP BiH SBK-a u Bugojnu je održana javna tribina na temu „Vršnjačko nasilje“.

Domaćin tribine bio je Forum žena OO SDP BiH Bugojno, a o vršnjačkom nasilju govorili su dr.sci. Šejla Džanan, prof.Saudin Beganović, mr.sci. dr.Salih Terzić i načelnik JU Jajce Bare Pršlja. Nakon što je prisutne pozdravila moderatorca tribine na temu „Vršnjačko nasilje“, dr.Jasenka Herceg, u ime organizatora obratila se i Salvadina Šutković, predsjednica FŽ KO SDP BiH SBK-a.

-Namjera organizatora bila je, prije svega, da se o ovom sveprisutnijem problemu u našem društvu progovori sa različitih aspekata, a s ciljem preventivnog djelovanja – istakla je Šutković.

-Mozaički, interdisciplinarno i sistemski nastojat ćemo osvijetliti pojavu vršnjačkog nasilja ne samo kroz odgojno – obrazovni sektor, već i sa socijalnog, policijskog, zdravstvenog, pa i medijskog aspekta. Zato smo okupili tim profesionalca koji će, svako sa svog aspekta ,dati odgovor na ovu veoma opširnu temu- naglasila je dr.sci. Šejla Dženan.

-Vršnjačkog nasilja je uvijek bilo, ali ključno je pitanje  koliko se institucije savremenog društva bave ovom negativnom pojavom – rekao je načelnik PU Jajce Bare Pršlja, jedan od učesnika tribine. Istakao je da vršnjačko nasilje traži multidisciplinarni pristup, a da je edukacija jedan od vidova prevencije ovog, ali i svih drugih oblika nasilja.

O vršnjačkom nasilju govorili su i mr.sci. dr.Salih Terzić, neuropsihijatar i prof.Saudin Beganović, pedagog. Tek kada se dogodi sa svim svojim posljedicama, o nasilju se progovara u crnim hronikama. O ovom, ali i drugim oblicima nasilja neophodno je javno govoriti, a žrtva mora potražiti mentalnu i pravnu pomoć. Neophodna je primjena postojećih zakonskih rješenja i poštivanje dječjih prava, poručeno je sa tribine u Bugojnu.

 

123456