U Bugojnu održana tribina u povodu Međunarodnog dana maternjeg jezika

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Javna tribina “Bosanski jezik u kontekstu Međunarodnog dana maternjeg jezika”, održana je u Kristalnoj sali Općine Bugojno.

 

Organizatori događaja bili su Taekwondo klub iz našeg grada i Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu, a pokrovitelj Općina Bugojno.

O historijskom, savremeno-standardološkom, dijalektološkom i socio-lingvističkom aspektu bosanskog jezika govorili u predstavnici ovog instituta dr. Alen Kalajdžija, dr. Jasmin Hodžić, mr. Zenaida Karavdić i književnik Hadžem Hajdarević.

Predstavili su, također, šest izdanja Instituta za jezik iz 2017., i ukazali na značaj očuvanja svijesti o vlastitom jezičkom identitetu, njegovanja tolerancije i potrebe poštivanja elementarnih ljudskih prava, u koja spada i pravo na jezik.

-Institut za jezik u Sarajevu svake godine organizuje Dane maternjeg jezika, u smislu da se jezik primarno posmatra kao prostor čovjekove slobode, i da je čovjek slobodan onoliko koliko je u mogućnosti da se izrazi i ostvari na maternjem, ili na bilo kojem drugom jeziku – kazao je književnik Hadžem Hajdarević.

Sasvim je logično, dodao je, da se o toj temi govori tokom obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika, u vrijeme “različitih ideoloških uvjetovanja, nepriznavanja, rasula, nesigurnosti i nesloboda, koje su prisutne u BiH”.

– Taj problem je prisutan, nažalost, skoro čitavo stoljeće na ovim prostorima. Ali, ne možemo biti ni na koji način time opterećeni. Vrlo je bitno s te pozicije krenuti u neku optimističniju budućnost, u smislu da pitanje maternjeg jezika nikada, ni za koga, ne bude problem – naglasio je Hajdarević.

Kako je rekao predsjednik Taekwondo kluba Bugojno Hamza Malbašić, slične projekte ovaj klub planira realizovati i u narednom periodu.

-Pored rada s djecom kroz sport, naš cilj je da putem sportskih, kulturnih, naučnih ,obrazovnih, i edukativnih projekata, motivišemo mlade ljude da vide budućnost i ostanu u svojoj zemlji – naglasio je.

Inače, dobrodošlicu prisutnima na tribini uputio je prof. Viktor Dundović, a prigodnim riječima obratio se i bugojanski načelnik Hasan Ajkunić.

151617181920212223242526