U Bugojnu održano predavanje o organskoj proizvodnji

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

U okviru manifestacije “Dani organske proizvodnje” danas je u u Bugojnu upriličeno predavanje o organskoj proizvodnji kao savremenom modelu poljoprivrede s osvrtom na malinu, i zakonu koji tretira proizvodnju organske hrane.

 

Prisutne je u ime resorne općinske službe pozdravila Bahira Bajrić, a o perspektivama organske proizvodnje u BiH govorio je prof. dr. Nezir Tanović s Agromediteranskog fakulteta u Mostaru, jedan od sudionika u izradi Strategije razvoja poljoprivrede na području općine Bugojno.

On je kazao je, između ostalog, da je Bugojno postalo prepoznatljivo po uslovima u kojima organska proizvodnja može dominirati i revitalizirati ovaj kraj, te biti svojevrstan nosilac razvoja Gornjovrbaske regije.

-Želio bih da u narednim godinama više govorimo o kilogramima, tonama i vagonima organskog proizvoda, kako maline, tako ostalog jagodičastog voća, borovnice, aronije, ribizle i kupine koje, također, imaju veliku šansu za razvoj – naglasio je.

Izrazio je nadu da će nadležne vlasti na višim nivoima prepoznati važnost organske proizvodnje, i da će u buduće s većim sredstvima stimulisati poljoprivrednike, koji su se opredijelili za taj vid proizvodnje.

O zakonskoj regulativi, odnosno novim zakonskim propisima koji se odnose na organsku proizvodnju, govorio je predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH i Asocijacije organskih proizvođača SBK-a Sejad Herceg.

– Organska poljoprivredna proizvodnja može da doprinese razvoju ruralnih područja, i ostanku mladih u Bosni i Hercegovini. Ova činjenica, i mogući efekti u segmentu ekonomije, samo su neki od razloga zbog kojih očekujemo podršku relevantnih institucija – kazao je.

Osim promocije organske proizvodnje, Savez ORGANSKO Federacije BiH radi, dodao je, na umrežavanju organskih proizvođača Jugoistočne Evrope.

-Donesen je Zakon o organskoj poljoprivrednoj proizvodnji, i stvorene pretpostavke da se ova proizvodnja zakonski uokviri i na odgovarajući način podstiče.Neki od proizvođača su već dobili određene poticaje kantonalnog i federalnog ministarstva za certifikaciju i razvoj organske proizvodnje – istakao je Herceg.

Naglasio je, također, da je cilj manifestacije “Dani organske proizvodnje” upravo promocija ove proizvodnje koja, s obzirom na sve veći interes, ima uzlaznu putanju.

“Dani organske proizvodnje” bit će nastavljeni sutra (PETAK) izložbom proizvoda koje će kupcima ponuditi oko dvadesetak izlagača s prostora cijele BiH. U 11 sati u ulici Zlatnih ljiljana planirana su i prigodna obraćanja povodom održavanja ove manifestacije u Bugojnu. 

1234