U Bugojnu održano predavanje o rodnoj ravnopravnosti u uknjižbi bračne stečevine

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

U okviru implementacije Projekta registracije nekretnina u Federaciji BiH, u prostorijama Općinskog suda Bugojno održano je javno predavanje o rodnoj ravnopravnosti u uknjižbi bračne stečevine i sticanja prava vlasništva naslijeđivanjem, kojem su mogli prisustvovati svi zainteresovani građani.

O ovoj temi govorili su dugogodišnji sudija za ovu oblast i šef Građanskog odjeljenja Općinskog suda Bugojno Amira Ždralović, notar Ajda Kurić iz Donjeg Vakufa, član Upravnog odbora Notarske komore Federacije BiH, i šef Odjeljenja za zemljišno-knjižne poslove Općinskog suda Bugojno Senad Kaltak.

Aktivnost je realizovana uz podršku Švedskog donatorskog projekta CILAP – Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u BiH.

Predsjednica Općinskog suda Bugojno Randžana Hadžibegović-Haračić kazala je, između ostalog, kako se radi o vrlo važnoj temi s aspekta poštivanja ljudskih prava, koja se ne mogu odvojeno posmatrati u odnosu na ravnopravnost polova. 

Po riječima direktorice Švedskog donatorskog projekta Anđe Zimić, riječ je o projektu koji se odvija u saradnji s dvije geodetske uprave – Federalnom geodetskom upravom i Geodetskom upravom RS-a.

Sastavni dio projekta je pitanje rodne ravnopravnosti, za koje smatra da je izuzetno značajno.

-Primjetili smo da su žene jako malo zastupljene u procesima uknjižbe imovine i da se često odriču svojih prava, što nije dobro. Ne znaju koliko je to pitanje važno za njihovo ekonomsko osamostaljenje, dobijanje kredita u banci, pokretanje privatnog biznisa i, općenito, za njihovu budućnost, istakla je Zimić.

Slični okrugli stolovi bit će organizovani i u narednom periodu.

sud slike 1sud slike 10sud slike 11sud slike 12sud slike 13sud slike 14sud slike 15sud slike 16sud slike 2sud slike 3sud slike 4sud slike 5sud slike 6sud slike 7sud slike 8sud slike 9sud slike