U Bugojnu održano stručno predavanje za malinare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

 

Veoma posjećeno je bilo predavanje za proizvođače jagodičastog voća, tokom kojeg se govorilo o savremenoj tehnologiji u uzgoju maline i izazovima u proizvodnji ove poljoprivredne kulture, koja je sve zastupljenija u BIH.

Tom prilikom prof. Adnan Maličević sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu je kazao, da je posljednjih godina malinarstvo u BIH postalo prepoznatljivo, ali i da ima i problema.

-Brojni su slučajevi maline,koja ne zadovoljava propisane kvalitete, tako da moramo reagirati. Malinare treba upoznati s onim što smiju koristiti za kvalitetnu proizvodnju i što je dozvoljeno u Evropi.Moramo misliti i na ekologiju te upotrebljavati organomineralne komplekse,novitete, koji su hit u zemljama našeg okruženja.Veoma je važno i prilagođavanje klimatskim promjenama-kazao je prof. dr. Adnan Maličević sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu,poručujući malinarima da navedenu poljoprivrednu kulturu rano ne vežu,jer mogu nastati velike šteta,kao što je bilo prošle godine tokom niskih temperatura.

Predavanju,koje je održano u prostorijama KSC, prisustvovao je i načelnik Hasan Ajkunić,akcentirajući u izjavi za RTV Bugojno, značaj saradnje svih nivoa vlasti naše zemlje u proizvodnji i plasmanu maline.

O savremenim tehnologijama u uzgoju maline i izazovima u proizvodnji maline, govorili su i Emir Sejdić, predstavnik kompanije “Syngenta” i mr. Muamer Balihodžić, agronom “Bos Agro Food” i “Natural Food”.

12456