U Bugojnu otvorena izloža “Never forget Srebrenica”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Jedna od aktivnosti koja je realizovana u Bugojnu u povodu 20. godišnjice genocida u Srebrenici je i izložba “Never forget Srebrenica” koja je sinoć otvorena u Umjetničkoj galeriji KSC-a.

Organizator izložbe je Udruženje likovnih umjetnika skopaljske doline (ULUSD), u saradnji sa KSC-om i Udruženjem umjetnika „Art work“ iz Prozora-Rame.

Izloža radova umjetnika “Never forget Srebrenica” od prvog trena bila je obojena velikom količinom emocija. Vokalni ansambl Bugojno na početku je izveo “Srebrenički inferno”, Eneida Alibegović,autorica, prezentirala je poemu posvećenu žrtvama genocida “Srebro oka moga”, a Sabina Redžić, članica Udruženja, pročitala je odabrane odlomke svjedočenja preživjelog-Mehdina Jakubovića.

Umjetnike Skopaljske doline i umjetnike iz Prozora-Rame, objedinila je istinska želja da u povodu 20. godišnjice genocida u Srebrenici prirede nesvakidašnju izložbu. Dvadestak umjetnika iz regije slikama su posvjedočili, u različitom vremenskom periodu nastajanja radova, tugu, bol i poštovanje prema žrtvama genocida u Srebrenici.

Radovi Mule Agića, Denisa Haračića, Dade Ruvića, Adine Kero, Selmira Mulasmaića, Lamije Basara, Marice Kolak, Hazima Čišića, Nataše Vukadin, Antonija Džolana, Sabine Redžić, Subhe Agić, Selme Slipac, Amira Kehića, Refika Čurčića, Ševal Šahinbegovića i Husein Šljive šalju jasnu pruku – “Never forget Srebrenica”.

Husein Šljivo, član Udruženja likovnih umjetnika Skopaljske doline, jedan od inicijatora za realizaciju ove posebne izložbe istakao je da su umjetnici svojim radovima poslali jasnu poruku i odali poštovanje žrtvama genocida u Srebrenici. Izložbu je otvorenom proglasio načelnik Hasan Ajkunić, koji se osvrnuo na značaj svakog pojedinca iz našeg grada, ali i naše zemlje da ne dozvoli da se zaborave žrtve, da se ne zaboravi Srebrenica, da se svijetu pošalje poruka da se genicid nikada nikome ne desi.

Izložbu možete pogledati u Umjetničkoj galeriji KSC-a u narednih 10 dana.