U Bugojnu otvorena izložba radova mostarske umjetnice Vesne Vuga Sušac

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

U Umjetničkoj galeriji KSC-a Bugojno sinoć je otvorena izložba mr. art. Vesne Vuga Sušac iz Mostara.

 

Ona se predstavila zanimljivim umjetničkim kreacijama koje su, kako kaže, njeno viđenje stanja u današnjem društvu „kojim vladaju neke druge, lažne vrijednosti“.Izložbu je organizovala grupa „IN FACE“, u saradnji sa KSC Bugojno.

Dobrodošlicu posjetiocima izložbe poželio je u ime Kulturno-sportskog centra Vahid Duraković koji je, tom prilikom, kazao kako je izložba poznate mostarske umjetnice dogovorena još prije godinu dana, dok je bila članica Žirija na Bugojanskom likovnom bijenalu.

Naglasio je da se radi o umjetnici koja je 2000. godine diplomirala kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru u Širokom Brijedu u klasi prof. Nikole Vučkovića, te da je 2011. završila i postdiplomski studij na Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevo, u klasi prof. Mustafe Skopljaka.Trenutno predaje likovnu kulturu i metodiku likovne kulture na Sveučilištu u Mostaru.

Članica je Udruženja likovnih umjetnika BiH i grupe „IN FACE“. Do sada se predstavila s pet samostalnih izložbi, te izlagala djela na više grupnih i selektivnih izložbi. Učesnica je mnogih likovnih kolonija i humanitarnih izložbi, i dobitnica više stručnih nagrada za kiparstvo i crtež, rekao je Duraković.

Izložbu je otvorio bugojanski umjetnik Antonio Džolan, također iz klase prof. Vučkovića, a doprinos tome na originalan način dala je i Mišela Boras iz iste klase, koja je pomogla njeno postavljanje u Umjetničkoj galeriji.

Autorica izložbe Vesna Vuga Sušac se, ovom prilikom, zahvalila KSC-u i njegovom rukovodstvu što su joj omogućili da se predstavi u prostoru ove javne ustanove.

-Ova postavka instalacija je neko moje promišljanje i osvrt na sadašnje stanje u savremenom društvu, na poremećaje i iskvarene vrijednosti, ogoljelost čovjeka, lažne šljokice i lažni sjaj i silikon koji se čine trajnim, ali su bezvrijedni. Tako da malo nas sve razbudi i razdrma, da vidimo u kojem pravcu i prema kojoj vrijednosti idemo. Čisto, da pošaljem jednu poruku gdje će, opet, svaki posmatrač doći do svoje poruke. Znači, ja ne namećem zaključke, samo otvaram prostor. Tako je i kritičar Mirko Božić dao svoju kritiku, koja može biti putokaz za promišljanje o izložbi, a svaka osoba će imati svoju priču. To i jest bit umjetnosti, ta komunikacija koja je dvosmjerna. Ovdje prvi put samostalno izlažem ovu instalaciju – naglasila je.

Inače, manji broj instalacija iz 2014. godine, poklonici likovne umjetnosti mogli su ranije vidjeti u okviru zajedničke izložbe umjetnika okupljenih u grupu „IN FACE“ koji su, u saradnji s KSC Bugojno, organizovali izložbu u Bugojnu,  na kojoj su predstavljena djela koja je mr.art. Vesna Vuga Sušac uradila 2016. i ove godine.

101112131415161718