U Bugojnu počela realizacija projekata uređenja korita rijeke Vrbas

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

 Početak realizacije projekata regulacije korita Vrbasa u Vrbanji,Zlavasti i Gračanici,razlog su posjete općini Bugojno, potpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović i direktora Agencije za vodno područje rijeke Save Seada Delić sa saradnicima.

Tom prilikom gosti su se sastali sa načelnikom Općine Hasanom Ajkunićem i njegovim saradnicima,a sastanku su prisustvovali i Igor Vrljić, predsjedavajući OV Bugojno, Salih Gurba,zamjenik predsjedavajuće OV Bugojno,Amir Šečibović, kantonalni zastupnik u Skupštini SBK, kao i direktori JKUP Čistoća i JKP Vodovod i kanalizacija, Emir Sarajlić i Husref Duraković.

Tokom sastanka je razgovarano o projektima uređenja korita rijeke Vrbas,vrijednim oko 500.000 KM kao i sanaciji kanalizacione mreže u MZ Gračanica.

-Na sastanku su istaknuta i dva problema koja prate riječni tok Vrbasa. Izlijevanje kanalizacione mreže u naseljima Gračanica i Zlavast,a koji će biti riješen u okviru ovih novih projekata do kraja godine. Drugi problem koji smo istakli je područje Vrbanje,gdje u ovom trenutku rješavamo jedan dio toka Vrbasa. Ostao je neriješen problem potapanja Vrbasa u prostoru do Kandijskog mosta. Postoji raspoloženje da se i taj projekat završi,u narednom period,a nadamo se da  će kod rebalansa budžeta u Agenciji iznaći mogućnost obezbjeđivanja sredstava- kazala je nakon sastanka potpredsjednica FBIH Melika Mahmutbegović.

Sejad Delić, direktor Agencije za vodno područje rijeke Save,a nakon isticanja problema u MZ Gračanica od strane načelnika Općine Bugojno Hasana Ajkunića,je pokazao spremnost da pruži pomoć, posebno za rješavanje problema vezanog za izlijevanje kanalizacije van korita rijeke Vrbas.

-Imamo situaciju da se kanalizacija i fekalne vode izlijevaju u suho korito,tako da je potrebno izvršiti regulaciju korita rijeke Vrbas u dužini od 400 metara. Agencija za vodno područje rijeke Save će pokrenut postupak izrade elaborata i nadam se da ćemo do kraja godine imati završene radove na tom dijelu. Kako bi spriječili neke teže posljedice ,sredstva ćemo osigurati iz granta tekuće rezerve Agencije – rekao je Sead Delić,direktor Agencije za vodno područje rijeke Save.

Tokom sastanka realizaciju navedenih projekata pohvalili su i predsjedavajući OV i njegov zamjenik Igor Vrljić i Salih Gurbeta,dok je ishodom sastanka, posebno, bio zadovoljan načelnik općine Hasan Ajkunić.

-Želim da se zahvalim našoj potpredsjednici FBiH i direktoru Agencije za vodno područje rijeke Save što su došli u Bugojno. Projekti do 500.000 KM,nisu mali,a i  mi smo svojim sredstvima uradili što smo mogli, kao lokalna zajednica. Projekat u Gračanici vrijedan je negdje oko 306.000 KM,a u Vrbanji oko 100.000 KM, sa dogradnjom je 105.000 KM. Radimo korito, tamo gdje imamo opasnost od poplave,a usput riješavamo problem koji imamo u Gračanici. Mislim da ćemo zajedno, Agencija i lokalna zajednica, riješiti i to pitanje – kazao je Hasan Ajkunić, načelnik Općine Bugojno.

Učesnici sastanka u naselju Vrbanja obišli su i jednu od lokacija na kojoj su počeli radovi i tako se se na na licu mjesta upoznali sa onim što će biti realizirano.