U Bugojnu preminuo prim.dr.Reuf Hadžibegović

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Građani Bugojna su sa žaljem primili vijest o smrti prim.dr. Reufa Hadžibegovića, specijaliste ginekologije i akušerstva, koji je dao nemjerljiv doprinos oblasti zdravstva na teritoriji općine Bugojno.

 

Dr. Reuf Hadžibegović je rođen 1. augusta 1936. godine u Bugojnu gdje je pohađao osnovnu školu a kasnije i Gimnaziju, kao učenik prve generacije ove bugojanske škole.

Medicinski fakultet u Sarajevu završava 1962. godine, a dvije godine kasnije počinje njegov angažman u Domu zdravlja, u kojem je i proveo svoj radni vijek. U periodu od 1974. do 1982. godine bio je na funkciji direktora ove zdravstvene ustanove.

Ostat će zapamćen i po tome što je 1975. godine organizovao dispanzer za žene s ginekološkom ordinacijom, savjetovalište za trudnice, te patronažnu službu. Ukupan broj žena koje je porodio veći je od 23.000.

Bio je jedini ginekolog za vrijeme proteklog rata u našem gradu, gdje je obavio 2.300 poroda, pregledao hiljade žena i aktivno učestvovao u radu Ratne bolnice.

U nekoliko stručnih časopisa objavio je šest autorskih i 14 koautorskih radova, te bio učesnik mnogih stručnih sastanaka i kongresa, koji su se održavali u bivšoj državi i inostranstvu. 

Dženaza prim.dr. Reufu Hadžibegovićubit će obavljena danas poslije ikindije-namaza ispred Sultan-Ahmedove džamije, a ukop na mezarju Crniče.