U Bugojnu prikazan film „Pucanj u dušu“

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U organizaciji Muftijstva travničkog i Koordinacije bošnjačkih nevladinih organizacija, a uz podršku MIZ Bugojno i Općine Bugojno, sinoć je u Kristalnoj sali prikazan igrano-dokumentarni film „Pucanj u dušu“.

Film je producirao multimedijalni servis „Exit Media“ iz Sanskog Mosta u okviru kampanje “Filmom za ljudska prava”, koju su zajednički organizovali Udruženje žrtava i svjedoka genocida u BiH i Pokret „Majke enklave Srebrenica i Žepa“.

On predstavlja, kako se čulo, samo mali dio istine o tragediji žena i muškaraca koji su prošli najgore torture i poniženja samo zato što su se zvali drugačije i što su pripadali drugom narodu tokom rata u BiH.

-Filmom smo željeli pokazati cijelom svijetu šta su žene doživljavale za vrijeme i poslije agresije na BiH. Prve smo digle svoj glas i svjedočenjima natjerale Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju da se zločin silovanja tretira kao zločin protiv čovječnosti, naglasila je u izjavi za RTV Bugojno Munira Subašić, predsjednica Pokreta „Majke enklave Srebrenica i Žepa“.

Prema informacijama kojima raspolaže ovo udruženje, 61-o dijete rođeno je kao plod silovanja a 570 žena, za koje postoje dokazi da su zlostavljane na najgore moguće načine, trenutno se vode kao nestale.

-Kažnjavanje jednog broja počinilaca nije dovoljno za istinu, pravdu, pomirenje i bolju budućnost ali je, u svakom slučaju, jedan korak međunarodne pravde ka boljem sutra za generacije koje dolaze, naglasio je predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida u BiH Murat Tahirović.

Film „Pucanj u dušu“ već je promovisan u Sarajevu i Sanskom Mostu, a prije njegovog predstavljanja u Bugojnu, mogli su ga pogledati građani Donjeg Vakufa. Danas će biti prikazan stanovnicima Turbeta i Travnika, a u narednom periodu i nekih drugih općina u BiH, te u susjednim državama.

-Tematika ratnih silovanja je u našem društvu na neki način tabuizirana, malo se o njoj govori. Iz te činjenice proizilazi obaveza da se ova tema arhivira i ekranizira, i da se otrgne od zaborava, kako u budućnosti ne bismo imali pomućenu sliku o događajima u BiH od 1992. do 1995., kazao je autor filma Enes Hotić.

Cilj projekta je, naglasio je, podizanje svijesti društva o posljedicama i poteškoćama žrtava, svjedoka i preživjelih različitih zlostavljanja, koja su počinjena tokom rata u BiH, a prikazani film pucanj u duše Bošnjaka, u dušu BiH i svih onih koji je doživljavaju svojom domovinom.