U Bugojnu promovisana knjiga „Gornji Vakuf-grad heroj“

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Nakon Gornjeg Vakufa, sinoć je u Bugojnu promovisana knjiga „Gornji Vakuf-grad heroj“, autora mr. Edina Ramića i Fuada Zeca. Promotori su bili prof.dr. Ismet Bušatlić i prof.dr. Kenan Dautović, a gost promocije bio je brigadir Faruk Aganović-Jupi.

– Riječ je o kapitalnom djelu, hronologiji ratnih dešavanja od aprila 1992. do jula 1993. i augusta 1993. do decembra 1996., koje na 1200 stranica opisuje stradanja gradjana Gornjeg Vakufa, ali i herojsku borbu i otpor jedinica Armije BiH u odbrani grada i ovih prostora- istakli su promotori prof. dr.Ismet Bušatlić i prof.dr. Kenan Dautović, koji su i recenzenti knjige.

-Mi smo hroničari onog što se dešavalo u jednom teškom periodu bliske nam historije. Knjiga je svojevrstan spomenik tom teškom, ali slavnom vremenu. Posebno smo nastojali zapisati sve što se desilo na području Gornjeg Vakufa i Bugojna, te civilne žrtve, kao i pripadnike jedinica Armije R BiH i MUP BiH koji su dali živote u herojskoj borbi za odbranu grada, posebno od hrvatskih jedinica-istakli su autori Edin Ramić i Fuad Zec.

U ime Udruženja za zaštitu tekovina borbe za BiH „ Za tebe BiH“ obratio se Abdulah Jeleć, a o dešavanjima iz tog ratnog perioda govorio je i ratni komandant brigadir Faruk Aganović-Jupi. Gornjevakufske Organizacija porodica šehida i poginulih boraca i Udruženje RVI su izdavači knjige „Gornji Vakuf-grad heroj“.