U Bugojnu promovisana knjiga „Kobne godine“ Branka Mikulića

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Knjiga „Kobne godine“ istaknutog bh. političara i visokopozicioniranog funkcionera bivše SRBiH i SFRJ Branka Mikulića promovisana je sinoć u Bugojnu, u organizaciji Općinske organizacije SDP-a Bugojno.

 

Moderator promocije bio je predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović, a knjigu su velikom broju poštovalaca Branka Mikulića predstavili književnik i njen urednik Željko Ivanković, prof. dr. Ivo Komšić, prof. dr. Mirko Pejanović i prof. dr. Husnija Kamberović.

Radi se, naglasili su, o rukopisu koji je nastao u ratnom Sarajevu, iz pera svjedoka i aktera brojnih događaja u BiH od 60-tih godina prošlog stoljeća, do njegove smrti 1994. godine.

-Knjiga do jedne mjere sadrži njegova razmišljanja i analize o ratu i istovremeno asocira na stvari koje su mu prethodile. Obogaćena je značajnim prilozima, koji potvrđuju ono o čemu on piše – rekao je Željko Ivanković.

Prof. Ivo Komšić je istakao, između ostalog, da je knjiga izuzetno važna i zbog „same činjenice da ju je napisao čovjek koji je bio na najvišim funkcijama u bivšoj državi, i u BiH jedan od najuticajnijih političara, zajedno s generacijom, čijim potiskivanjem s političke scene, su i počele pripreme za rat u BiH“.

-On je jedan od rijetkih koji je napisao knjigu o razlozima onoga šta se desilo 90-tih godina na tlu bivše države, o politici nacionalizma koja je tada prevladala, uzrocima propasti komunizma i prošlog sistema, naglasio je.

Akademik Mirko Pejanović je kazao da je štampanjem knjige “ispunjena kulturloška misija i želja da naučna, stručna i politička javnost BiH stekne spoznaju o političkim idejama Branka Mikulića, i njegovim stajalištima o državnosti BiH u vremenu od sredine šezdesetih do kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća”.

Prof.dr. Husnija Kamberović je naglasio da ona predstavlja „najbolju potvrdu njegovog zalaganja za BiH”.

-Ona nije samo njegovo svjedočanstvo o događajima koji su se desili u BiH i Jugoslaviji, već životno važna poruka o potrebi jedinstva upućena svima nama od strane bh političara, koji je ostavio dubok trag u izgradnji BiH, zaključio je prof. Kamberović.

Knjigu su objavile četiri nevladine organizacije – Hrvatsko narodno vijeće (HNV) u BiH, Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99, Srpsko građansko vijeće – Pokret za ravnopravnost (SGV-PzR) u BiH i Vijeće bošnjačkih intelektualaca (VKBI).